Κολομβία: Ένα από τα πιο θανατηφόρα ηφαίστεια του κόσμου «βρυχάται» ξανά!

Κολομβία: Ένα από τα πιο θανατηφόρα ηφαίστεια του κόσμου «βρυχάται» ξανά!

Ένα από τα πιο θανατηφόρα ηφαίστεια του κόσμου, που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους, όταν ξέσπασε πριν από τρεις δεκαετίες, δείχνει σημάδια επερχόμενης έκρηξης.

Το χιονοσκέπαστο Νεβάδο ντελ Ρουίς, είναι ένα τεράστιο ηφαίστειο που καλύπτει πάνω από 120 τετραγωνικά μίλια στο κέντρο της Κολομβίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες το ηφαίστειο έχει περιέλθει σε έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα, με την Κολομβιανή Γεωλογική Υπηρεσία να έχει σημάνει κίτρινο συναγερμό για επικείμενη έκρηξη.

Υπάρχουν φόβοι ότι το ηφαίστειο θα μπορούσε να εξαπολύσει νέες θανατηφόρες κατολισθήσεις γνωστές ως λαχάρς αν η δραστηριότητα συνεχιστεί.

Στις 13 Νοεμβρίου 1985 μια μικρή έκρηξη προκάλεσε ένα τεράστιο λαχάρ, το οποίο έθαψε και κατέστρεψε την πόλη Αρμέρο στη Τολίμα, προκαλώντας περίπου 25.000 θανάτους. Το λαχάρ αυτό είναι το πιο θανάσιμο στην καταγεγραμμένη ιστορία. Παρόμοια μεγάλα λαχάρ που προκλήθηκαν από μικρές εκρήξεις συνέβησαν ξανά το 1595 και 1845.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Νεβάδο ντελ Ρουίς είναι ενεργό περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια και έχει γνωρίσει τρεις περιόδους αυξημένης δραστηριότητας. Ο σημερινός κώνος, ύψους 5.321 μέτρων, αναπτύχθηκε στην παρούσα περίοδο, η οποία άρχισε πριν 150.000 χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.