ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ηφαίστειο Κάτλα: Έτοιμος να εκραγεί ο Ισλανδός «γίγαντας»; Παρουσιάζει τις μεγαλύτερες δονήσεις από το 1977

Ηφαίστειο Κάτλα: Έτοιμος να εκραγεί ο Ισλανδός «γίγαντας»; Παρουσιάζει τις μεγαλύτερες δονήσεις από το 1977

Η Ισλανδία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από τη στιγμή που το μεγαλύτερο ηφαίστειο του μικρού νησιωτικού κράτους, παρουσίασε τις μεγαλύτερες δονήσεις από το 1977.

Δύο σεισμοί μεγαλύτεροι από τέσσερα Ρίχτερ, νωρίς τη Δευτέρα, συγκλόνισαν τον κρατήρα της Κάτλα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Αυτό ακολουθήθηκε από τουλάχιστον 10 δονήσεις στο ηφαίστειο, που υψώνεται 1.450 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στη νότια ακτή του νησιού του Βορείου Ατλαντικού. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές.

Η Κάτλα εξερράγη τελευταίες φορές το 1955 και το 1999. Καμία από αυτές τις φορές δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να σπάσει τον πάγο που καλύπτει τη δέκα χιλιομέτρων έκτασης καλντέρα του.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της ήταν πίσω στο 1918, όταν εκτόξευσε στάχτη για περισσότερο από πέντε εβδομάδες.

Μια έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull, το 2010 προκάλεσε την ακύρωση περισσότερων από 100.000 πτήσεων σε όλη την Ευρώπη υπό το φόβο ότι τα σωματίδια σαν γυαλί που σχηματίζεται από τη λάβα μπορεί να λιώσουν σε κινητήρες αεροσκαφών και τουρμπίνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ιστορικά, το Eyjafjallajokull έχει γίνει γνωστό πως «ξεσπά» ένα ή δύο έτη πριν από την Κάτλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.