Hranicka Propast: Η μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου βάθους τουλάχιστον 404 μέτρων (φωτό, βίντεο)

Hranicka Propast: Η μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου βάθους τουλάχιστον 404 μέτρων (φωτό, βίντεο)

Μια ομάδα εξερευνητών στην πόλη Hranice, στην ανατολική Τσεχία ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει τη βαθύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου, η οποία έχει βάθος τουλάχιστον 404 μέτρα.

Ο Πολωνός εξερευνητής Krzysztof Starnawski, ο οποίος ανακάλυψε μαζί με την ομάδα του την συγκεκριμένη σπηλιά, ισχυρίζεται μιλώντας στο Associated Press ότι αισθάνεται σαν τον «Κολόμβο του 21ου αιώνα». 

Όπως είπε, η σπηλιά η οποία ονομάζετιαι Hranicka Propast, ή  Hranice Abyss, είναι γεμάτη ασβεστόλιθο και το βάθος είναι τουλάχιστο 404 μέτρα.

Αν και ο ίδιος είχε κάνει κατάδυση στη σπηλιά και το 2015 κατάφερε να πάει σε βάθος μόλις 265 μέτρων και να επιστρέψει, μη μπορώντας να την εξερευνήσει περαιτέρω. 

Αυτή τη φορά όμως ο ίδιος μαζί με την ομάδα του εισχώρησε στην σπηλιά από μια σχισμή και κατάφεραν να φτάσουν σε βάθος 200 μέτρων. Από εκεί και πέρα έστειλαν ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ρομπότ για να συνεχίσει την κατάδυση το οποίο έφτασε σε βάθος 404 μέτρων, όσο δηλαδή ήταν και το μήκος του καλωδίου του. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται η ομάδα, το ρομπότ δεν άγγιξε τον πυθμένα. 

Λόγω της πολύωρης κατάδυσης και σε μεγάλο βάθος, ο Starnawski αναγκάστηκε μετά να περάσει πάνω από έξι ώρες σε θάλαμο αποσυμπίεσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Hranice Abyss είναι η βαθύτερη υποβρύχια σπηλιά στον κόσμο κατά 12 μέτρα, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η Pozzo del Merro στην Ιταλία. 

Η κατάδυση στο σπήλαιο αποτελεί μια πρόκληση, λόγω της λασπώδους περιοχής και της θερμοκρασίας του νερού που αγγίζει τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο, ο ίδιος σκοπεύει να βουτήξει στα 200 μέτρα για να φέρει το ρομπότ και πάλι στην επιφάνεια. 

«Θέλαμε να εξερευνήσουμε το σπήλαιο πέρα από τα 400 μέτρα. Όμως δεν μπορεί να γίνει μέχρι στιγμής από δύτη. Γι΄αυτό και στείλαμε το ρομπότ ώστε να πάει όσο το δυνατόν βαθύτερα και να το εξερευνήσει. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά» καταλήγει ο  Starnawski.

Από την προσπάθεια του Starnawski το 2015

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.