Βρετανία: Η ιστορική μηλιά του Νεύτωνα θα βγάλει τώρα 30 απογόνους

Βρετανία: Η ιστορική μηλιά του Νεύτωνα θα βγάλει τώρα 30 απογόνους

Λίγα δέντρα στην ιστορία είναι τόσο διάσημα όσο η μηλιά από την οποία έπεσε το μήλο που -υποτίθεται ότι- έδωσε στο Νεύτωνα την έμπνευση για τη θεωρία της βαρύτητας. Όχι μόνο η εν λόγω μηλιά ζει μέχρι σήμερα, αλλά μάλλον θα βασιλεύει για πολύ μέσω των διαδόχων της, αφού 30 βρετανικά επιστημονικά κέντρα και μουσεία θα πάρουν σπόρους του δέντρου για να καλλιεργήσουν τις δικές τους αντίστοιχες μηλιές.

   

Αυτό ανακοίνωσε η Βασιλική Εταιρεία επιστημών της Βρετανίας, η αρχαιότερη επιστημονική Εταιρεία/Ακαδημία στον κόσμο, η οποία είναι ένας από τους 30 φορείς που θα αποκτήσουν τη δικιά τους «νευτώνεια» μηλιά.

   

Το ανέκδοτο με την μηλιά και τον σερ Ισαάκ Νεύτωνα, που αργότερα θα γινόταν ο 12ος κατά σειρά πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας, αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μια βιογραφία του, που γράφτηκε το 1752 και το σχετικό χειρόγραφο φυλάσσεται στα αρχεία της Εταιρείας.

   

Το δέντρο βρίσκεται στο αρχοντικό Γούλστχορπ στο Λίνκολνσιρ, τη γενέτειρα και το πατρικό σπίτι του Νεύτωνα. Το 2010, κομμάτια ξύλου από τη μηλιά στάλθηκαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

   

Βέβαια, το κατά πόσο όντως ο Νεύτων χρειάσθηκε ένα μήλο για να αναφωνήσει ως άλλος Αρχιμήδης «εύρηκα» σχετικά με τις επαναστατικές θεωρίες του, είναι ένα άλλο θέμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.