ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Συγκομιδή της ελιάς: Mια διαδικασία που έχει τις ρίζες της βαθιά στο χρόνο (φωτό)

Συγκομιδή της ελιάς: Mια διαδικασία που έχει τις ρίζες της βαθιά στο χρόνο (φωτό)

Η ελαιοκαλλιέργεια είναι ίσως η πλέον παραδοσιακή και αυτή την εποχή, ανάλογα με την ωρίμανση των καρπών, γίνεται η συγκομιδή της ελιάς. Εκτός από το αποτέλεσμά της, το ίδιο το προϊόν δηλαδή, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά κοπιαστική διαδικασία με πολύ μεγάλη ιστορία.

Η συλλογή των καρπών γίνεται με πολλούς τρόπους και πλέον η τεχνολογία προσφέρει και λύσεις που μπορούν σε ένα βαθμό να ξεκουράσουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν. Παλιότερα το μάζεμα της ελιάς ήταν ολόκληρο γεγονός και αποτελούσε οικογενειακή υπόθεση.

Πολλοί μάλιστα εξακολουθούν να μαζεύουν ελιές με τις «παραδοσιακές» μεθόδους που κάθε άλλο παρά εύκολοι είναι: με τα χέρια από το δέντρο ή το έδαφος, με ραβδισμούς ή με το λεγόμενο «χτένισμα». Ο κόπος άξιζε πάντα καθώς το ελαιόλαδο είναι προϊόν μεγάλης αξίας.

Από το δέντρο μέχρι το λιόπανο κι από το έδαφος μέχρι το ελαιοτριβείο η ελιά δεν σταματά να προσφέρει στον άνθρωπο είτε τον ίδιο τον καρπό της είτε το πολύτιμο λάδι της, αυτονόητο σε κάθε σπίτι και τραπέζι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
elies1elies2elies3elies4elies5elies6elies22elies7elies8elies9elies10elies11elies12elies13elies14elies15elies17elies18elies19elies21elies16elies20
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.