Ανταρκτική: Kίνδυνος κατάρρευσης ενός γιγαντιαίου παγόβουνου λόγω κλιματικής αλλαγής

Ανταρκτική: Kίνδυνος κατάρρευσης ενός γιγαντιαίου παγόβουνου λόγω κλιματικής αλλαγής

Το κομμάτι των 225 τετραγωνικών μιλίων λιώνει – Η ρωγμή ξεκίνησε από μέσα και επεκτάθηκε στην επιφάνειά του

Τον κίνδυνο κατάρρευσης ενός γιγαντιαίου παγόβουνου στην Ανταρκτική, εξαιτίας της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας στη Γη, επισημαίνουν με νέο αγωνιώδες μήνυμά τους οι επιστήμονες, κάνοντας λόγο για τεράστιες αλλαγές στο κλίμα και ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το παγόβουνο των 225 τετραγωνικών μιλίων, που εντοπίστηκε ραγισμένο το 2015, άρχισε να «σπάει» από μέσα προς τα έξω, κάτι που σημαίνει ότι η ρωγμή ξεκίνησε στη βάση του. Η ανησυχητική διαπίστωση προέκυψε μετά την ανάλυση φωτογράφισης από δορυφόρο.

Η φωτογραφία που αποκάλυψε το πρόβλημα είναι από το 2013, ήτοι δύο χρόνια πριν παρουσιαστεί η ρωγμή στην επιφάνειά του.

«Το γεγονός ότι εκτός από το εσωτερικό του, το παγόβουνο ράγισε και στην επιφάνειά του, αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να λιώνει», δήλωσε ο Ian Howat, από το πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο παγετώνας της Δυτικής Ανταρκτικής είναι πολύ πιθανό να καταρεύσει ολοκληρωτικά μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Το σπάσιμο του συγκεκριμένου κομματιού είναι μόνο ένα πρώτο δείγμα.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.