Τι σκοτώνει τις μέλισσες σε όλο τον πλανήτη; Οι επιστήμονες ίσως τελικά έχουν μια εξήγηση

Τι σκοτώνει τις μέλισσες σε όλο τον πλανήτη; Οι επιστήμονες ίσως τελικά έχουν μια εξήγηση

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών σημειώνει δραματική πτώση εδώ και μερικά χρόνια και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες.

Έντομα όπως οι μέλισσες είναι απαραίτητα για την επικονίαση του 75 τοις εκατό των καλλιεργειών που παράγουν την τροφή μας και την ίδια ώρα αποτελούν έναν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας στη φύση.

Πριν από λίγες μέρες, οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο φαίνεται να παίρνουν μια απάντηση για το πώς ευθύνεται ο άνθρωπος ως προς το ζήτημα των μελισσών.

Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο παρασιτοκτόνο στον κόσμο λειτουργεί ως ακούσια αντισυλληπτική μέθοδος για τις μέλισσες και προκαλεί μέχρι και 40% μείωση του σπέρματος στα αρσενικά σύμφωνα με έρευνα. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα μειώνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής των εντόμων.

Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, τα οποία είναι νευροτοξικά, προξενούν σημαντικές ζημιές όχι μόνο στις μέλισσες και αυτό είναι κάτι που οι επιστήμονες το γνώριζαν εδώ και καιρό, απλά τώρα γίνεται πιο ξεκάθαρη η απειλή και ο τρόπος που επιδρούν.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψη παρέχει μια πιθανή εξήγηση για την αύξηση των θανάτων των μελισσών τα τελευταία χρόνια, καθώς και για τη γενική μείωση των επικονιαστών σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Τα νεονικοτινοειδή έχουν απαγορευθεί στην ΕΕ το 2013. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιτάχθηκε στην απαγόρευση και επέτρεψε περιορισμένη «έκτακτης ανάγκης» άρση της απαγόρευσης το 2015, αλλά αρνήθηκε περαιτέρω αναστολή φέτος. Υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι οι μέλισσες βλάπτονται σημαντικά από τα νεονικοτινοειδή, αλλά υπάρχει μόνο μια μικρή έρευνα που δείχνει τα φυτοφάρμακα βλάπτουν τη συνολική απόδοση των αποικιών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεονικοτινοειδή έβλαπταν τις βασίλισσες και την αναπαραγωγή τους, όμως αυτά τα νέα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης είναι τα πρώτα που δείχνουν το πόσο επηρεάζεται η ανδρική γονιμότητα των μελισσών.

«Οποιαδήποτε επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος μπορεί να έχει ριζικές συνέπειες για την καταλληλότητα της βασίλισσας που θα δυσκολευτεί να γονιμοποιηθεί, καθώς και ολόκληρη την αποικία,» ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Christopher Connolly, στο Πανεπιστήμιο του Dundee δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι σημαντική, καθώς από τους μελισσοκόμους καταγράφονται αυξανόμενες αποτυχίες ζευγαρώματος των βασιλισσών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη μελέτη αυτή είναι ρεαλιστικά, είναι σημαντικό, αυτή η μελέτη να αναδείξει την πολυπλοκότητα των πιθανών συνεπειών από τη χρόνια έκθεση σε αυτά και υποστηρίζει περαιτέρω την ανάγκη υιοθέτησης της αρχής προφύλαξης από τα νεονικοτινοειδή.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.