ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του γεφυριού Αράχθου (φωτό)

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του γεφυριού Αράχθου (φωτό)

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του γεφυριού Αραχθου στην Πλάκα που κατέρρευσε μετά από βροχές το 2015. 

Με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου και παρουσία των εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Β. Τζουμέρκων, των ΕΜΠ και ΤΕΕ Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ σύσκεψη με θέμα την στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη του Γεφυριού Αράχθου στην Πλάκα ( βόρεια Τζουμέρκα) που είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ολοκλήρωση της ισχύουσας Προγραμματικής και η σύνταξη νέας Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το μνημείο, που θα περιλαμβάνει εκτός των ήδη συμβαλλομένων φορέων της αρχικής Προγραμματικής Σύμβασης, (ΥΠΠΟΑ, Περιφέρεια Ηπείρου, ΕΜΠ (πρύτανης Ιωάννης Γκόλιας), Δήμος Β. Τζουμέρκων (δήμαρχος Γιάννης Σεντελές), ΤΕΕ Ηπείρου) και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Γ.Γ. Γεώργιος Δέδες) καθώς και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (Παπαδημητρίου). 

Διευκρινίστηκαν ειδικότερα οι ρόλοι των συμβαλλομένων μερών, τέθηκε χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, και προσδιορίστηκε ο τρόπος υλοποίησης του έργου.

Η νέα Προγραμματική Σύμβαση έρχεται σε συνέχεια των προκαταρκτικών εργασιών που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι από την Περιφέρεια Ηπείρου (περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης) και δεδομένου ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την υλοποίηση του εμβληματικού αυτού έργου που θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των μερών.

Το γεφύρι της Πλάκας  

Eνα πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον Άραχθο ποταμό. 

Βρισκόταν στο πρώην Δήμο Πραμάντων σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και συνέδεε τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. 

Χτισμένο το 1866, ήταν μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα.

Θεωρούνταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατέρευσσε τρείς φορές, το 1860, το 1863, και το 2015, την τελευταία φορά έπειτα από βροχόπτωση. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.