ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ν. Σαντορινιός: «Δεν είναι ασφαλές αυτή τη στιγμή να μπουν συνεργεία στη Βρίσα»

Ν. Σαντορινιός: «Δεν είναι ασφαλές αυτή τη στιγμή να μπουν συνεργεία στη Βρίσα»

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε πως: «Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της καταγραφής των ζημιών στη Λέσβο ως το τέλος της εβδομάδας, αλλά οι συνεχείς μετασεισμοί όπως αυτός των 4,4 Ρίχτερ λίγο μετά τις 7.30 σήμερα το πρωί επιβάλλουν κάποια πράγματα να γίνουν όχι απολύτως άμεσα, όπως η είσοδος συνεργείων στα στενά της Βρίσας».

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο μετά τον σεισμό τόνισε: «Κτίρια που δεν το περιμένει κανείς “βγαίνουν πορτοκαλί”.

Η καταστροφή στη Βρίσα είναι σημαντική, το μισό χωριό επί της ουσίας δεν είναι κατοικήσιμο. Είναι άλλο να το βλέπεις και άλλο να το περιγράφεις, υπάρχουν σπίτια που απορείς πώς πέσανε, είναι μεγάλες οι καταστροφές. Σαν αποτέλεσμα είναι αρκετοί οι συνάνθρωποι μας που έχουν μείνει χωρίς την προσωπική τους περιουσία, έξω από το σπίτι τους, σε αναζήτηση στέγης».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή συγκροτήθηκε ο πρώτος καταυλισμός στον Πολιχνίτο και βοήθησαν και οι συγγενείς των ανθρώπων, ενώ οι περισσότεροι πλέον έχουν καταλύσει και σε ξενοδοχεία έτσι έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγασης και της σίτισης των πρώτων ωρών».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, έχουν ήδη μεταβεί στο νησί πάρα πολλοί μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών, αλλά και επιπλέον από το υπουργείο Ναυτιλίας και την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Από την Περιφέρεια, το Δήμο και την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ τα συνεργεία θα εξορμούν για να δούμε ποιες είναι οι ζημιές, ποια είναι τα κτίρια που είναι κατοικήσιμα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενώ ένα κτίριο φαίνεται να μην έχει υποστεί φθορές, τελικά βγαίνει πορτοκαλί.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρξει και η δεύτερη φάση της καταγραφής των φθορών, ώστε να ξέρουμε ακριβώς τις ζημιές τώρα έχουμε μακροσκοπική εικόνα ώστε να διασφαλίσουμε τη ζωή αυτών που θα μπουν σε αυτά τα κτίρια ή όχι και για να έχουμε πιο αναλυτικά στοιχεία».

Η πρώτη φάση της καταγραφής, σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχει τελειώσει ως το τέλος της εβδομάδας.

«Έχει πέσει πολύ μεγάλη δύναμη, για να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, να ελεγχθούν οι υποδομές όπου επίσης εντοπίζονται κάποια προβλήματα, όπως στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, ένα ακόμη, αλλά και σε δρόμους, ώστε να ακολουθήσει η αποκατάσταση.

Το σεισμικό φαινόμενο δεν έχει σταματήσει και γι’ αυτό καλό είναι κάποια πράγματα να γίνουν όχι απολύτως άμεσα, γιατί ένα ήδη καταπονημένο κτίριο μπορεί να καταπονηθεί περισσότερο, όπως με τον τελευταίο μετασεισμό των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε το πρωί.

Αντίστοιχα, προκύπτουν θέματα ασφάλειας για τα συνεργεία που θα πρέπει να βρεθούν στη Βρίσα», όπως είπε ο κ. Σαντορινιός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού υπήρξε το δίλημμα για το αν πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις και ο καθαρισμός. Τελικά, «είπαμε ότι δεν είναι ασφαλές αυτή τη στιγμή να μπουν συνεργεία στο χωριό, με τους στενούς δρόμους, δεν είναι το καλύτερο το φαινόμενο πρέπει να εξελιχθεί με ασφάλεια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.