ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ανάβυσσο: Καίει απο χθες το βράδυ (φωτό,βίντεο)

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ανάβυσσο: Καίει απο χθες το βράδυ (φωτό,βίντεο)

Αν και η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη περιορίστηκε το μέτωπο της Σαρωνίδας, αφού όμως έφτασε σχεδόν στην παραλία, στα σύνορα Σαρωνίδας- Λαγονησίου. Οι συνθήκες καιρού δυσκόλεψαν την πυροσβεστική να φέρει εις πέρας το έργο της…

Όλη τη νύχτα έδιναν μάχη με τις φλόγες στην Ανάβυσσο οι πυροσβέστες, όμως οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο σημείο που μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, έκαναν το έργο τους αδύνατο. Η φωτιά, που ξέσπασε περίπου στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας καίει δασική έκταση στον Άγιο Παντελεήμονα της Αναβύσσου, στον λόφο Σκορδί, ενώ το μέτωπο της Σαρωνίδας, που ανησύχησε περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής το βράδυ της Δευτέρας, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Λίγο μετά τις 11 τη νύχτα όμως, η φωτιά έφτασε τελικά μέχρι την παραλιακή στη Σαρωνίδα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων για περίπου μία ώρα. Ευτυχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και πλέον το συγκεκριμένο σημείο ελέγχεται επαρκώς.

Εν τούτοις, το γεγονός πως οι άνεμοι πνέουν αρκετά ισχυροί, καθώς και το ότι σε πολύ κοντινή απόσταση από τη φωτιά βρίσκονται σπίτια, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες αγωνίζονταν να διασφαλίσουν τις περιουσίες των κατοίκων, ενώ δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες.

Το σημείο στο λόφο Σκορδί της Αναβύσσου, που πνέει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, είναι ιδιαίτερα δύσβατο, χωρίς δρόμους και δύσκολα προσβάσιμο, ενώ πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Επί τόπου βρίσκονται 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα από Αθήνα, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, πεζοπόρο τμήμα 55 ατόμων, εθελοντές με 11 οχήματα, υπάλληλοι δήμων με 19 υδροφόρες και 4 οχήματα καθώς και 8 υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόκειται να ενισχυθούν με εναέρια μέσα.

Πριν νυχτώσει οι πυροσβέστες πρόλαβαν να ελέγξουν σε μεγάλο βαθμό τα υπόλοιπα μέτωπα της φωτιάς

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, επί της οδού Τενέδου, που είχε μέσα ελιές και σκουπίδια και πέρασε απέναντι από τη λεωφόρο Αναβύσου, με αποτέλεσμα να αρχίσει να καίει στο βουνό, ενώ είναι ακόμη άγνωστο το πως ξεκίνησε η φωτιά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και διαβεβαίωσε ότι όλες οι δυνάμεις του δήμου «βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Δείτε τη μαρτυρία του κατοίκου

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα, Τρίτη 1η Αυγούστου, είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4), για τις εξής περιοχές, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Περιφέρεια Αττικής, Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος), Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Σαμοθράκη).

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, καθώς και υπαίθριων ψησταριών.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Τέλος, σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.