Σε πύρινο κλοιό για 3η νύχτα η Ζάκυνθος: Κινδύνεψε ο Αγαλάς – Έτοιμοι για εκκένωση οι κάτοικοι (φωτό, βίντεο)

Σε πύρινο κλοιό για 3η νύχτα η Ζάκυνθος: Κινδύνεψε ο Αγαλάς – Έτοιμοι για εκκένωση οι κάτοικοι (φωτό, βίντεο)

Οι κάτοικοι της Ζακύνθου για τρίτη ημέρα ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα καθώς η πυρκαγιά στο χωριό Αγαλάς έφτασε ακόμη και δίπλα σε σπίτια.

Στο νησί επιχειρούν πάνω από 120 πυροσβέστες, ενώ από τα ξημερώματα στη μάχη έχει ριχτεί και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από οχήματα και άνδρες που έχουν μεταφερθεί στο νησί από πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδος, όμως το έργο τους δεν είναι καθόλου εύκολο λόγω και των ισχυρών ανέμων.

Τις προσπάθειες των πυροσβεστών συνδράμουν και οι ντόπιοι με τρακτέρ και ιδιωτικές υδροφόρες.

Με μεγάλη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν νωρίτερα το Σάββατο και έσωσαν κάποιες εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται στο δρόμο από τον Κοιλιωμένο προς τον Αγαλά.

Το απόγευμα χθες μεταφέρθηκε στο νησί και το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος (drone), προκειμένου να επιτηρεί επί 24ώρου βάσεως το νησί για τον άμεσο εντοπισμό πυρκαγιών.

Η αποστολή του drone αποφασίστηκε από το Αρχηγείο του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς το νησί θεωρείται «υψηλού κινδύνου» λόγω των συνεχών πυρκαγιών και το γεγονός ότι καίγεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Το μη στελεχωμένο αεροσκάφος θα πραγματοποιεί πτήσεις όλες τις ώρες για τις επόμενες ημέρες, μέχρι νεωτέρας διαταγής και η εικόνα από την κάμερα του θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Τέσσερα ενεργά μέτωπα

Τα ενεργά μέτωπα που υπάρχουν είναι τέσσερα: Στο όρος Βραχίωνας, που μαίνεται από χθες το μεσημέρι, στο χωριό Κοιλιωμένος που κατευθύνεται στο χωριό Αγαλάς και δύο νέες εστίες που έκαναν την εμφάνιση τους αργά το βράδυ, κοντά στο χωριό των Βολιμών.

Χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη, στην περιοχή του Κοιλιωμένου με την φωτιά να κατευθύνεται στο χωριό του Αγαλά. Υπάρχουν φόβοι ότι έχουν καεί στάβλοι με ζώα και αγροτικές καλλιέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή των Βολιμών που ξέσπασαν οι δύο νέες εστίες έχει δοκιμαστεί δεκάδες φορές φέτος από τις πυρκαγιές. Οι δύο νέες εστίες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση η μία από την άλλη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σημεία πυροσβεστική δύναμη για να περιορίσει το μέγεθος της καταστροφής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με πληροφορίες από imerazante.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.