Πρόγνωση καιρού: Για επανάληψη του Ελ Νίνιο προειδοποιούν οι επιστήμονες

Πρόγνωση καιρού: Για επανάληψη του Ελ Νίνιο προειδοποιούν οι επιστήμονες

Για μεγάλη πιθανότητα (70%) επανάληψης του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, πριν το τέλος του 2018, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Ο Ελ Νίνιο είχε πλήξει διάφορες περιοχές της γης το χειμώνα 2015 – 2016, αλλά όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν αναμένεται να είναι τόσο ισχυρός όσο εκείνος του 2015 – 2016. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που επιτείνεται από την κλιματική αλλαγή και το το οποίο εκδηλώνεται με απότομες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία των υδάτων του Ειρηνικού. Ο ΠΜΟ αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραδοσιακή δυναμική αυτών των καιρικών φαινομένων.

«Δεν αναμένουμε ότι το φαινόμενο του Ελ Νίνιο θα είναι τόσο ισχυρό όσο αυτό που συνέβη το 2015-2016, αλλά θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΜΟ, Πέττερ Ταλάς. «Η εκ των προτέρων πρόβλεψη αυτού του γεγονότος θα βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές και να αποφευχθούν οι σημαντικές οικονομικές απώλειες», πρόσθεσε.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό γεγονός που περιλαμβάνει μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του Ειρηνικού ωκεανού, οι οποίες επηρεάζουν τον καιρό σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως τις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό.

Στο φαινόμενο αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές και τροπικοί κυκλώνες.

Συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια, και διαρκεί για ένα χρόνο, εμφανίζεται συχνότερα εδώ και αιώνες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το Ελ Νίνιο διαταράσσει τα καιρικά συστήματα από την κανονική λειτουργία τους, αλλά η απόδοση πολλών ακραίων καιρικών φαινομένων σε αυτό θεωρείται υπερβολή. Αιτία του φαινομένου η διαταραχή των αληγών δυτικών ανέμων.

Το όνομα του φαινομένου δόθηκε από ψαράδες γιατί στα ισπανικά El Nino σημαίνει το παιδί και ειδικότερα το θείο βρέφος, επειδή το φαινόμενο συμβαίνει κοντά στα Χριστούγεννα.

Το Ελ Νίνιο έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά από το φαινόμενο Λα Νίνια, ενώ και τα δύο μαζί θεωρούνται ως μέρος της Νότιας ταλάντωσης, μιας ταλάντωσης του Ειρηνικού Ωκεανού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με το Ελ Νίνιο είναι μερικές φορές φυσικές καταστροφές, για αυτό γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί και να προβλεφθεί, για παράδειγμα το Ελ Νίνιο μάλλον συνέβαλε στον αφανισμό του πολιτισμού των Χμερ, ενώ συμβάλλει και στο λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.