Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η κλιματική αλλαγή «φέρνει» ισχυτότερους τυφώνες

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η κλιματική αλλαγή «φέρνει» ισχυτότερους τυφώνες

Ολοένα και ισχυρότερους τυφώνες προκαλεί η κλιματική αλλαγή όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press που συμβουλεύτηκε 17 μετεωρολόγους και ειδικούς για το φαινόμενο της υπεθέρμανσης του πλανήτη αλλά και για τους τυφώνες.

Παρόλα αυτά διευκρινίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να καθορίσει κανείς το ακριβές μέγεθος επιρροής του «φαινομένου του θερμοκηπίου» στην εκδήλωση ενός συγκεκριμένου τυφώνα, όπως ο τυφώνας Φλόρενς που «χτύπησε» αυτή την εβδομάδα τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άτομα.

Το μόνο σίγουρο, όπως σημειώνουν, είναι ότι «οι άνθρωποι έχουμε βάλει το χέρι μας» για την πρόκληση ισχυρών τυφώνων και ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη σίγουρα «βάζει» όλο το οικοσύστημα σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες απέφευγαν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν η κλιματική αλλαγή μπορεί να συνδεθεί με συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα. Με τη βοήθεια στατιστικών και μοντέλων πληροφορικής, πρόσφατες μελέτες «δείχνουν» ότι τα καιρικά φαινόμενα θα ήταν πολύ διαφορετικά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος.

Μάλιστα, πλέον, πληθαίνουν οι επιστήμονες που δεν διστάζουν να επιδείξουν την κλιματική αλλαγή ως βασική αιτία για τον τυφώνα Φλόρενς. «Ο όγκος του νερού που προέρχεται από τους τυφώνες είναι η πιο ισχυρή σύνδεση που έχουμε», σημειώνει ο επιστήμονας Τζιμ Κοσσιν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Φλόρενς είναι πολύ πιθανό ο ωκεανός να έχει θερμανθεί τόσο πολύ με αποτέλεσμα οι ισχυρές βροχές που προκαλούν τυφώνες να είναι πιο καταστροφικές λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Οσο πιο θερμός είναι ο αέρας και το νερό τόσο πιο ισχυρές είναι οι καταιγίδες», καταλήγουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.