Ξανά σε φάση έκρηξης το ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα (βίντεο)

Ξανά σε φάση έκρηξης το ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα (βίντεο)

Το ηφαίστειο Φουέγο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας και η δραστηριότητα του οποίου στοίχισε τη ζωή σε 194 ανθρώπους τον Ιούνιο, μπήκε ξανά σε φάση έκρηξης την Κυριακή, εκτοξεύοντας τέφρα και εκλύοντας λάβα, γνωστοποίησε η Πολιτική Προστασία.

Το Volcán de Fuego («Ηφαίστειο της Φωτιάς») πλέον «εισήλθε σε νέα φάση έκρηξης, την πέμπτη από την αρχή της χρονιάς», εκτοξεύοντας μια στήλη καπνού που έφθασε σε ύψος χιλίων και πλέον μέτρων από τον κρατήρα του, τόνισε στους δημοσιογράφους ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED).

Το ηφαίστειο, που απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, φθάνει σε ύψος τα 3.763 μέτρα.

Κατακρημνίσεις ηφαιστειακής τέφρας αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον επτά κοινότητες στα νοτιοδυτικά του κρατήρα, πάντως δεν αποφασίστηκε να εκκενωθεί καμιά από αυτές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η προηγούμενη ηφαιστειακή έκρηξη είχε σημειωθεί από την 6η ως την 9η Νοεμβρίου, χωρίς να αναφερθούν ούτε θύματα, ούτε υλικές ζημιές.

Την 3η Ιουνίου, εκλύσεις λάβας, τέφρας, βράχων και αερίων — ηφαιστειακών αναβλημάτων που αποκαλούνται πυροκλαστικές ροές — κατέστρεψαν το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, στοιχίζοντας τη ζωή σε 194 ανθρώπους, ενώ άλλοι 234 άνθρωποι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι.

Άλλα δύο ηφαίστεια είναι ενεργά στη Γουατεμάλα: το Πακάγια, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, καθώς και το Σαντιαγκίτο, 117 χλμ. δυτικά. Στα δύο ηφαίστεια καταγράφηκε πρόσφατα δραστηριότητα, χωρίς πάντως κανένα από τα δύο να μπει σε φάση έκρηξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.