ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το μυστήριο με το νησί που αναδύθηκε το 2015: Η θάλασσα «έβραζε» και το ηφαίστειο που «βογγούσε» [βίντεο]

Το μυστήριο με το νησί που αναδύθηκε το 2015: Η θάλασσα «έβραζε» και το ηφαίστειο που «βογγούσε» [βίντεο]

Αν είχαν μαντέψει οι ερευνητές ότι το Χούνγκα-Τόνγκα-Χούνγκα-Χα’απάι θα άντεχε τόσο στη φθορά του πετροκαταλύτη χρόνου ίσως να του είχαν δώσει ένα άλλο όνομα, όχι τόσο δυσπρόφερτο.

Αλλά στην αρχή έδιναν μικρές πιθανότητες επιβίωσης στο νησί που αναδύθηκε από τους αφρούς του Ειρηνικού στο αρχιπέλαγος Τόνγκα της Πολυνησίας: άντε τρεις με τέσσερις μήνες ζωής.

Όταν δημιουργήθηκε το νησί πριν από τέσσερα χρόνια, η γέννησή του πρόσφερε ένα μοναδικό θέαμα στους παρατηρητές. Ψαράδες ανέφεραν ότι η θάλασσα έβραζε ενώ από το λιμάνι της πρωτεύουσας των Τόνγκα μια στήλη καπνού φαινόταν να ανεβαίνει στον ουρανό. Τρεις ολόκληρες εβδομάδες βόγκαγε το υποθαλάσσιο ηφαίστειο μέχρι να γεννηθεί το μήκους δύο χιλιομέτρων και μέγιστου ύψους 120 μέτρων νησί.

Ένας από τους πρώτους που το είδαν να ξεπηδά από τα αφρισμένα κύματα του Ειρηνικού ήταν ο επιστήμονας της NASA Νταν Σλέιμπακ. Όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούσε την εξέλιξή του μέσω δορυφορικών φωτογραφιών, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο που το επισκέφθηκε για πρώτη φορά μαζί με συναδέλφους του. «Ήμασταν σαν ενθουσιασμένα σχολιαρόπαιδα», έγραψε στο ιστολόγιο της NASA. «Ούτε χάρτη δεν είχαμε».

Αλλά και οι δορυφορικές φωτογραφίες αποδείχθηκαν απατηλές, αφού οι ακτές του HTHH (όπως το βάφτισαν εν συντομία) ήταν πολύ πιο απότομες και τα κύματα έκαναν την απόβαση στο νησί πολύ δυσκολότερη απ’ ό,τι νόμιζαν. Προβλήματα, όμως, συνάντησαν κι όταν πάτησαν επί τέλους τα πόδια τους. «Δεν έχει άμμο, αλλά μαύρα χαλίκια μεγέθους αρακά. Κι εμείς φορούσαμε σανδάλια», έγραψε..

Ο αποικισμός του νησιού

Ο Σλέιμπακ κι οι συνάδελφοί του δεν ενδιαφέρονται μόνον για το νησί, αλλά ελπίζουν να συλλέξουν στοιχεία και για το πώς αλληλεπιδρούσαν ηφαιστειακά τοπία με το νερό στον πλανήτη Άρη πριν από πολλά πολλά χρόνια.

Πέρα από την ανοιχτόχρωμη κολλώδη λάσπη, που ξέρασε ο κρατήρας του ηφαιστείου και που αδυνατούσαν να καταλάβουν από πού προερχόταν, αφού δεν ήταν τέφρα, εκείνο που τους ξάφνιασε εξίσου ήταν το πόσο εκτεταμένα πρόλαβε η πανίδα και η χλωρίδα να αποικίσει το νεότευκτο νησί.

Oι ερευνητές είδαν κουκουβάγιες και καπνογλάρονα που είχαν βρει καταφύγιο στις πλαγιές του κρατήρα.

Το νέο νησί στο αρχιπέλαγος Τόνγκα είναι ένα από τα τρία που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 150 χρόνια κι άντεξαν περισσότερο από μερικούς μήνες. Το γνωστότερο είναι το νησί Σάρτσεϊ, που ορθώνεται από το 1963.

Πόσο ακόμη θα παραμείνει ζωντανό το HTHH πριν το καταπιούν τα κύματα παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ίσως αντέξει για πάνω από τρεις δεκαετίες…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.