ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σάλος στην Τουρκία με τους σεισμολόγους- «Πέτρα του σκανδάλου» τα περί «αργού σεισμού 50 ημερών»

Σάλος στην Τουρκία με τους σεισμολόγους- «Πέτρα του σκανδάλου» τα περί «αργού σεισμού 50 ημερών»

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στους κόλπους των επιστημόνων της Τουρκίας αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα σε περιοχή της γειτονικής χώρας.

Θυμίζοντας σε πολλά σημεία την κόντρα μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων αναφορικά με τις πληροφορίες για μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο, κορυφαίοι σεισμολόγοι της Τουρκίας ερίζουν ως προς το αν όντως σημειώθηκε ένας «μεγάλος αλλά αργός σεισμός το 2016, που διήρκησε 50 ημέρες».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Guardian, ένας σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ φέρεται να εκδηλώθηκε αργά, διαρκώντας, ως φαινόμενο, περίπου 50 ημέρες. Ωστόσο επιστήμονες του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης αμφισβητούν ότι υπάρχει τέτοιο φαινόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι στις σεισμικές δονήσεις η ενέργεια εκτονώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα και σε καμία περίπτωση σε βάθος 50 ημερών.

Ωστόσο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κοτζάελι διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι ο «αργός σεισμός» αποτελεί φαινόμενο γνωστό εδώ και δεκαετίες. «Σημαίνει ότι υπάρχει πολύ αργή θραύση. Υπάρχουν τέτοιες καταγραφές στη διεθνή βιβλιογραφία», είπε. «Εμφανίζονται όπου τα σεισμικά δίκτυα είναι πυκνά», σημείωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο άρθρο του Guardian αναφερόταν ότι ο «αργός σεισμός» έλαβε χώρα λίγα χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης το καλοκαίρι του 2016 και θα μπορούσε να αποτελεί «επικίνδυνο σημάδι ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας επανενεργοποιείται». Πρόκειται για ένα ρήγμα που στο παρελθόν έχει «δώσει» πολλούς σεισμούς, μεταξύ των οποίων η πολύνεκρη δόνηση του 1999 που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.