Ο Ελληνοαμερικανός που έχασε την ζωή του κυνηγώντας ανεμοστρόβιλους (φωτο)

Ο Ελληνοαμερικανός που έχασε την ζωή του κυνηγώντας ανεμοστρόβιλους (φωτο)

Ο Τιμ Σαμαράς δεν φοβήθηκε ποτέ και ήταν ένας από τους πιο γνωστούς κυνηγούς καταιγίδων στις ΗΠΑ. Όπως είπε ο αδερφός του, όταν ο Τιμ έχασε την ζωή του στις 31 Μαΐου του 2013 σε ηλικία 55 ετών, «έκανε αυτό που αγαπούσε». Μαζί του έχασε την ζωή του και ο γιός του, Πολ, μόλις στα 24 του.

Γεννήθηκε το 1957 στο Κολοράντο. Οι γονείς του ήταν και οι δυο ελληνικής καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν φωτογράφος και είχε λάβει μέρος στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο. Από αυτόν κόλλησε το μικρόβιο.

Αυτοδίδακτος στα πάντα του, έγινε ραδιοφωνικός «πειρατής» μόλις στα 12, φτιάχνοντας μόνος του τους αναμεταδότες. Έμαθε κώδικα Μορς και όταν ξεκίνησε να κυνηγά καταιγίδες, επικοινωνούσε μέσω ασυρμάτου. Στα 17 δούλευε ήδη σε κατάστημα επισκευών. Του προσφέρθηκε θέση στο ερευνητικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου του Ντένβερ και στα 20 μπορούσε να μπαίνει στο Πεντάγωνο, όπου δοκίμαζε και κατασκεύαζε οπλικά συστήματα.

Τον κέρδισαν όμως οι ανεμοστρόβιλοι και οι καταιγίδες. Ίδρυσε την δική του εταιρεία της TWISTEX (Tactical Weather Instrumented Sampling in Tornadoes EXperiment), προσπαθώντας να αναλύσει την συμπεριφορά τους. Η δουλειά του χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το National Geographic Society.

O Τιμ Σαμαράς σχεδίασε και κατασκεύασε τα δικά του μετεωρολογικά όργανα. Με ένα από αυτά τα όργανα κατάφερε να καταγράψει την μεγαλύτερη πτώση στην ατμοσφαιρική πίεση μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Για αυτό το κατόρθωμα μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες.

Τον Μάιο του 2013, το ίδιο πράγμα στο οποίο αφιέρωσε την ζωή του, έμελλε να του την στερήσει. Μαζί με τον 24χρονο γιο του και τον μετεωρολόγο Carl Youngσκοτώθηκαν από έναν βίαιο ανεμοστρόβιλο που σάρωσε την Οκλαχόμα, τρέχοντας με ταχύτητα 475 χιλιομέτρων. Εκτός από τους τρεις κυνηγούς καταιγίδων, ο ανεμοστρόβιλος σκότωσε άλλους επτά ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είχε κάνει δυο γάμους και είχε αποκτήσει 4 παιδιά και δυο εγγόνια. Το 2011 είχε βοηθήσει να χτιστούν σπίτια στην πολιτεία της Αλαμπάμα, ύστερα από το καταστροφικό πέρασμα ενός ακόμα ανεμοστρόβιλου. Δούλευε από την αυγή μέχρι το σούρουπο, δείχνοντας το ίδιο πάθος με αυτό που έδειξε στην δουλειά του ως μετεωρολόγος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.