Το περίεργο φυτό που δεν θέλει να το αγγίζουν (βίντεο)

Το περίεργο φυτό που δεν θέλει να το αγγίζουν (βίντεο)

Ένα φυτό το οποίο είναι ευαίσθητο και αντιδρά στο άγγιγμα, «μαθαίνει και θυμάται» παρότι δεν διαθέτει εγκέφαλο! Είναι η Mimosa pudica, η οποία καλλιεργείται για την παράξενη κίνηση του φυλλώματός της.

Το είδος προέρχεται από τη Νότια και την Κεντρική Αμερική, και αναπτύσσεται σε σκιερές περιοχές, κάτω από δέντρα ή θάμνους. Τα άνθη του σχηματίζουν μικρές χνουδωτές μπάλες, με χρώμα συνήθως ροζ ή μοβ.

Ομως, το χαρακτηριστικό που έκανε αυτήν τη μιμόζα διάσημη, είναι η γρήγορη αντίδρασή της σε διάφορα ερεθίσματα. Το φύλλωμα του φυτού κλείνει κατά τη διάρκεια της νύχτας και ξανανοίγει με το πρώτο φως της ημέρας. Επίσης, αντιδρά στο άγγιγμα, στην αύξηση της θερμοκρασίας και στο φύσημα!

Η κίνηση αυτή προκαλείται όταν συγκεκριμένες περιοχές των φυτικών κυττάρων χάνουν την ωσμωτική πίεση, δηλαδή τη δύναμη που ασκείται στα κυτταρικά τοιχώματα από το νερό εντός των κυττάρων. Όταν το φυτό «ενοχλείται», περιοχές του μίσχου του διεγείρονται και εκλύουν χημικές ουσίες όπως ιόντα καλίου, τα οποία ωθούν το νερό έξω από τα κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο, προκαλείται απώλεια της πίεσης και κατάρρευση των κυττάρων.


Δεν είναι γνωστό πότε η Mimosa pudica εξέλιξε αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι χρησιμοποιεί την κίνηση ως άμυνα στα φυτοφάγα ζώα. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η απότομη κίνηση απωθεί τα έντομα.

Στις αρχές του Ιανουαρίου του 2014, δημοσιεύτηκε μία μελέτη στο επιστημονικό έντυπο «Oecologia», στην οποία ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία εξηγούσαν ότι ανακάλυψαν πως η Mimosa pudica είναι και έξυπνη!

Σε μια σειρά από πειράματα που έκαναν με λίγο ή πολύ φως και με νερό που έριχναν στα φύλλα της, διαπίστωσαν ότι το φυτό σταμάτησε να τα κλείνει, όταν έμαθε πως το υγρό δεν αποτελεί απειλή. Η έκπληξη ήταν ακόμη μεγαλύτερη, μόλις είδαν ότι ήταν σε θέση να «θυμηθεί» αυτό που έμαθε επί αρκετές εβδομάδες, ακόμη και όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είχαν αλλάξει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ποιος μηχανισμός κάνει το φυτό να μαθαίνει και να θυμάται, όπως ορισμένα ζώα, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένα δίκτυο σηματοδότησης που βασίζεται στο ασβέστιο των κυττάρων του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.