ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το γνωρίζατε; – Πόσα χιλιόμετρα είναι ένα έτος φωτός;

Το γνωρίζατε; – Πόσα χιλιόμετρα είναι ένα έτος φωτός;

Το Έτος Φωτός είναι μονάδα μέτρησης μήκους και απόστασης και όχι χρόνου. Χρησιμοποιείται περισσότερο στην αστροφυσική, αφού οι αποστάσεις της Γης από τους υπόλοιπους πλανήτες είναι τόσο μεγάλη, που έπρεπε να υπάρχει μονάδα μέτρησης. Έτσι, οι αποστάσεις μετριούνται σε Έτη Φωτός.

Πόσα χιλιόμετρα είναι όμως το ένα Έτος Φωτός; Ως Έτος Φωτός ορίζεται η απόσταση που θα καλύψει ένα φωτόνιο κινούμενο στο κενό σε ένα έτος, δηλαδή 365,25 ημέρες που αποτελούνται από 86.400 δευτερόλεπτα η καθεμιά. Τα φωτόνια είναι τα ταχύτερα σωματίδια στο σύμπαν και κινούνται με ταχύτητα περίπου 300.000 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Με αυτή την ταχύτητα, κάποιος θα μπορούσε να κάνει το γύρο της Γης ακολουθώντας τον ισημερινό, 7,5 φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Η μετατροπή του Έτους Φωτός σε χιλιόμετρα μοιάζει εξωπραγματική. Κι αυτό γιατί ένα Έτος Φωτός ισούται περίπου με 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα (9.460.730.472.580.800 μέτρα, για την ακρίβεια). Ο αριθμός αυτός προκύπτει με τον πολλαπλασιασμό των δευτερολέπτων μέσα σε ένα χρόνο, με τον αριθμό των χιλιομέτρων με τα οποία το φως ταξιδεύει κάθε δευτερόλεπτο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πιο κοντινό αστέρι στη Γη, ο Εγγύτατος του Κενταύρου, απέχει περίπου 4,22 Έτη Φωτός. Η απόσταση από την Σελήνη καλύπτεται σε 1,25 δευτερόλεπτα φωτός ενώ μέχρι τον Ήλιο, σε 8,3 λεπτά φωτός. Ο πιο κοντινός γαλαξίας από την άλλη, εκείνος της Ανδρομέδας, απέχει 2,5 εκατομμύρια Έτη Φωτός, ενώ τα πιο μακρινά μέρη του Σύμπαντος, φτάνουν σε απόσταση 92 δισεκατομμυρίων Ετών Φωτός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.