11+1 ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη που μπορεί να εκραγούν ανά πάσα στιγμή

11+1 ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη που μπορεί να εκραγούν ανά πάσα στιγμή

Η πρόσφατη τραγωδία με τους 18 νεκρούς στο Λευκό Νησί της Νέας Ζηλανδίας ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο τους κινδύνους της επίσκεψης σε ενεργά ηφαίστεια.

Κι αν η τέφρα, τα ρυάκια λάβας και τα τοξικά αέρια μπορούν να δημιουργήσουν ασταθείς καταστάσεις, πολλοί τουρίστες δεν διστάζουν να παίξουν κορώνα γράμματα τις ζωές τους για μια εντυπωσιακή selfie στον κρατήρα ενός ηφαιστείου, όπως αναφέρει το Newsweek.

Βεζούβιος

Ο Βεζούβιος, το διασημότερο κατά τους περισσότερους ηφαίστειο στον κόσμο, μπορεί να θεωρείται στην παρούσα φάση αδρανές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εκραγεί κάποια στιγμή.

Ο Βεζούβιος, βέβαια, δεν μαγνητίζει τόσο για τη δραστηριότητά του, όσο για το παρελθόν του, την καταστροφή της Πομπηίας το 79 μ.Χ.. Αν και φαντάζει σχετικά ακίνδυνος, οι επισκέπτες θα πρέπει να θυμούνται ότι κι η καταστροφή της Πομπηίας έγινε σε μια φάση αδράνειας του διάσημου ηφαιστείου.

Αίτνα

Η Αίτνα είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη κι ένα από εκείνα που έχουν σημειώσει τις περισσότερες εκρήξεις τις τελευταίες δύο χιλιετίες.

Με ύψος 3.350 μέτρων στις ανατολικές ακτές της Σικελίας προσφέρει μοναδική θέα από την κορυφή, αλλά στη διάρκεια του χειμώνα και τη δυνατότητα καθόδου με σκι στις πλαγιές της, ενώ η τέφρα της λιπαίνει τα εύφορα εδάφη, όπου παράγεται εξαιρετικής ποιότητας κρασί.

Στρόμπολι

Αλλά και το τρίτο διάσημο ιταλικό ηφαίστειο, το Στρόμπολι (ύψος 926 μ.) είναι ένα από τα πλέον ενεργά στον πλανήτη.

Βρίσκεται στις Αιολίδες νήσους στο Τυρρηνικό Πέλαγος και είναι επισκέψιμο με σκάφος. Μια έκρηξή του τον περασμένο Ιούλιο προκάλεσε τον θάνατο ενός από τους τουρίστες που το επισκέπτονταν την ώρα εκείνη.

Λευκό Νησί, Νέα Ζηλανδία

To ηφαίστειο Ουακάρι (ύψος 321 μ.) στο Λευκό Νησί της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα μετά την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση.

Αν και είναι ακατοίκητο, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και παίζει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα των Μαορί.

Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ – Ισλανδία

Το ηφαίστειο Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ είχε προκαλέσει χάος με την έκρηξή του τον Απρίλιο του 2010 στις αεροπορικές μετακινήσεις στη βορειοδυτική Ευρώπη, καθώς οι Αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις λόγω των φόβων ότι η ηφαιστειακή τέφρα και σκόνη θα προκαλούσε βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών και ατυχήματα.

Έκτοτε το Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Οι επιστήμονες φοβούνται όμως ένα άλλο, λιγότερο γνωστό ηφαίστειο της Ισλανδίας, το Κάτλα, που συνήθως εκρήγνυται κάθε 40 με 80 χρόνια, αλλά έχει να σημειώσει μεγάλη έκρηξη από το 1918.

Κιλαουέα – Χαβάη

Το πιο ενεργό ηφαίστειο του πλανήτη, το Κιλαουέα, βρίσκεται στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης.

Συνορεύει με το ηφαίστειο Mauna Loa, την έρημο Kau, το Ainahou Ranch και μια ζούγκλα κι έχει ύψος 1.247 μ.

Μεράπι – Ινδονησία

Το ηφαίστειο Μεράπι – το όρος που βγάζει φωτιά στη διάλεκτο της Ιάβας – με ύψος 2.968 μέτρων είναι το πλέον ενεργό από τα 500 ηφαίστεια της Ινδονησίας.

Βρίσκεται ανάμεσα στις επαρχίες της Κεντρικής Ιάβα και της Γιογκιακάρτα και το θέαμα που προσφέρει κάθε πέντε με δέκα χρόνια που εκρήγνυται είναι εντυπωσιακό. Η τελευταία μεγάλη έκρηξή του έγινε το 2010, όταν σκοτώθηκαν 347 άνθρωποι και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους 20.000 χωρικοί.

Έρτα Άλε – Αιθιοπία

Αν και δεν εντυπωσιάζει με το ύψος του (613 μ.) το Έρτα Άλε στην περιφέρεια Αφάρ της βορειοανατολικής Αιθιοπίας κοντά στα σύνορα με την Ερυθραία είναι ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο που διαθέτουν λίμνη λάβας.

Θεωρείται το πιο ενεργό ηφαίστειο της χώρας και ένα από τα πιο ζεστά μέρη του κόσμου.

Πακάγια – Γουατεμάλα

Το ηφαίστειο Πακάγια (ύψος 2.552 μ.) απέχει μόλις 30 χλμ. από την Αντίγουα και είναι ένα από τα πλέον επισκέψιμα αξιοθέατα της Γουατεμάλας.

Εξερράγη 23 φορές από την έλευση των Ισπανών κονκισταδόρες στη χώρα και ήταν ανενεργό για περίπου έναν αιώνα μέχρι το 1965. Η τελευταία μεγάλη του έκρηξη σημειώθηκε το 2010. Υπάρχουν όμως κι άλλα ενεργά ηφαίστεια στην περιοχή, όπως το Φουέγο, που εξερράγη πέρυσι και το Σαντιαγκουίτο.

Βολκάν ντε Κολίμα – Μεξικό

Το Βολκάν δε Κολίμα (ύψος 3.820 μ.) θεωρείται από τα πλέον επικίνδυνα για τους επισκέπτες ηφαίστεια του πλανήτη.

Βρίσκεται σε μια πολύ περίπλοκη γεωλογικά περιοχή, εκεί όπου συναντώνται οι πλάκες της Βόρειας Αμερικής, του Ειρηνικού και οι πλάκες Κόκος και Ριβέρα, και η πιο πρόσφατη έκρηξή του έλαβε χώρα πριν από τέσσερα χρόνια.

Σακουρατζίμα – Ιαπωνία

Το Σακουρατζίμα, που απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την πόλη της Καγκοσίμα στη νότια Ιαπωνία, εκρήγνυται σχεδόν καθημερινά.

Είναι από τα πιο ενεργά του κόσμου και πρώην νησί, που ενώθηκε με τη χερσόνησο Οσούμι από τη λάβα από τις εκρήξεις το 1914. Η ψηλότερη κορφή του, η Κίτα-ντάκε φθάνει τα 1.117 μ.

Όρος Γιασούρ – Βανουάτου

Αν και έχει ύψος μόλις 361 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας το Γιασούρ είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στο σύμπλεγμα των νησιών Βανουάτου στο νότιο Ειρηνικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση έκρηξης από την ανακάλυψή του από τον Τζέιμς Κουκ το 1774 και θεωρείται ένα από τα πιο εύκολα προσβάσιμα ηφαίστεια στον πλανήτη μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.