ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Η όγδοη ήπειρος που με το «ζόρι» υπάρχει: Μόνο το 6% βρίσκεται πάνω από το νερό (φωτο)

Η όγδοη ήπειρος που με το «ζόρι» υπάρχει: Μόνο το 6% βρίσκεται πάνω από το νερό (φωτο)

Όλοι μάθαμε στο σχολείο ότι η Γη αποτελείται από επτά ηπείρους. Την Ασία, την Αφρική, την Βόρεια Αμερική, την Νότια Αμερική, την Ανταρκτική, την Ευρώπη και την Αυστραλία-Ωκεανία. Αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι ότι υπάρχει και μια όγδοη ήπειρος: η Zealandia.

Η περιοχή ξεδιπλώνεται γύρω από τον Νέα Ζηλανδία και έχει έκταση περίπου 5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κάτι που της δίνει την δυνατότητα να αποκαλείται ήπειρός.

Η μόνη διαφορά είναι πως ως επί το πλείστον βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μόλις το 6% της έκτασης της Zealandia βρίσκεται πάνω από το νερό, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Ζηλανδίας και της Νέας Καληδονίας.

Την δεκαετία του ’90, μια ομάδα επιστημόνων και γεωλόγων ξεκίνησαν να εξερευνούν την περιοχή και το 2016, δημοσιοποίησαν την έρευνά τους στο επιστημονικό περιοδικό «The Geological Society of America».

Εκεί έγραψαν: «Με βάση διάφορα γεωλογικά και γεωφυσικά στοιχεία, κυρίως από τις δυο τελευταίες δεκαετίες, θεωρούμε πως η Zealandia δεν είναι μια συλλογή από μερικώς βυθισμένα ηπειρωτικά θραύσματα, αλλά μια συναφής ήπειρος».

Σε συνέχεια των ερευνών, τον Σεπτέμβριο του 2017, μια ερευνητική ομάδα 32 επιστημόνων πήγε στην Τασμανία. Σε 6 διαφορετικές τοποθεσίες συνέλεξαν δείγματα για να μελετήσουν την γεωγραφία και το κλίμα του παρελθόντος. Με αυτόν τον τρόπο ανακάλυψαν πως η Zealandia βρισκόταν παλαιότερα πιο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η Zealandia αποκολλήθηκε από την ήπειρο της Αυστραλίας μεταξύ 60 και 85 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η έκταση έχει υποστεί πολλές αλλαγές για δισεκατομμύρια χρόνια, καταλήγοντας περίπου ένα χιλίομετρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανακάλυψη της «κρυμμένης» ηπείρου έδωσε τροφή στην φαντασία για το αν σε αυτήν βρισκόταν η χαμένη Ατλαντίδα. Οι επιστήμονες το απορρίπτουν γιατί όχι μόνο βρίσκεται στο λάθος μέρος, αλλά βυθίστηκε τόσο παλιά, που μάλλον ο Πλάτωνας δεν θα μπορούσε να το καταγράψει στα 360 π.Χ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.