Το ζώο με την περίεργη… ερωτική ζωή – Μπορεί να αλλάξει φύλλο όποτε θέλει

Το ζώο με την περίεργη… ερωτική ζωή – Μπορεί να αλλάξει φύλλο όποτε θέλει

Το στρείδι μάλλον το έχουμε για κάτι κυρίως ακίνητο που δεν προσπαθεί πολύ για κάτι και απλά περιμένει ένα λάθος για να τραφεί.

Τα στρείδια λοιπόν νομίζουμε πως είναι ακίνητα, αλλά μόλις γεννηθούν μπορούν και κολυμπούν για αρκετό καιρό. Για την ακρίβεια, μοιάζουν με μικρές αχιβάδες που κολυμπούν από εδώ κι από εκεί. Δώδεκα ώρες μετά την γέννησή τους αρχίζει να σχηματίζεται το όστρακο, διαδικασία που κρατά περίπου τρείς εβδομάδες. Τότε το στρείδι είναι που αρχίζει να μην κινείται όσο νωρίτερα.

Αυτές οι τρεις εβδομάδες βέβαια δεν είναι εύκολες. Γιατί τα στρείδια είναι ακόμα ανυπεράσπιστα χωρίς το όστρακό τους, κάτι που τα καθιστά εύκολη τροφή για άλλα θαλάσσια είδη. Για να εξασφαλίσουν λοιπόν την επιβίωση και την συνέχεια του είδους τους, εκσπερματίζουν συνέχεια ενώ ταυτόχρονα ρίχνουν και αυγά μέσα στο νερό, ώστε να σχηματιστούν κι άλλα έμβρυα. Κάθε σεζόν, ένα ενήλικο θηλυκό στρείδι μπορεί και παράγει 50 με 100 εκατομμύρια αυγά, ενώ τα αρσενικά παράγουν τόσο σπέρμα που δεν μπορεί να μετρηθεί. Η ερωτική τους ζωή λοιπόν είναι από την αρχή λίγο έξαλλη.

Δεν φτάσαμε όμως και στο πιο παράξενο απ’ όλα. Σχεδόν όλα τα στρείδια ξεκινούν την ζωή τους ως αρσενικά, αλλά όσο μεγαλώνουν μπορούν πολλές φορές να αλλάξουν φύλο. Αυτό γίνεται μάλλον επειδή το σπέρμα είναι πολύ περισσότερο από τα αυγά και μπορεί να εγγυηθεί την συνέχιση της ανάπτυξης του πληθυσμού τους. Πολλές φορές μάλιστα έχουν αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα την ίδια στιγμή. Με λίγα λόγια, αυτό από τεχνικής άποψης σημαίνει πως σε ορισμένες περιπτώσεις το στρείδι μπορεί να γονιμοποιήσει τα ίδια του τα αυγά.

Η αλλαγή φύλου δεν μπορεί να εξηγηθεί με ακρίβεια, αλλά φαίνεται πως τα στρείδια αλλάζουν φύλο βάσει των περιβαλλοντικών συνθηκών. Είναι πιθανό η επιλογή του φύλου να επηρεάζεται από την θερμοκρασία του νερού αλλά και από την κατάσταση που βρίσκεται ο ύφαλος στον οποίο ζουν. Κανείς όμως δεν ξέρει με ακρίβεια ακόμα τον συνολικό μηχανισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα τα στρείδια μπορούν να φιλτράρουν το νερό γύρω τους, ενώ η πιο γνωστή τους δραστηριότητα είναι ότι παράγουν μικρές πέτρες, που τις ονομάζουμε μαργαριτάρια. Ναι, θα ήταν ωραίο να βρεις ένα στρείδι με μαργαριτάρι, αλλά σαν πληροφορία μάλλον είναι η πιο αδιάφορη από τις παραπάνω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.