ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Έχετε αναρωτηθεί; Πώς το νερό αψηφά τη βαρύτητα και φτάνει στα φύλλα των φυτών;

Έχετε αναρωτηθεί; Πώς το νερό αψηφά τη βαρύτητα και φτάνει στα φύλλα των φυτών;

Για να φτάσει το νερό στα φυλλώματα των φυτών υπάρχουν δύο διαδικασίες που συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Σαν αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών στο νερό που κυκλοφορεί από τις ρίζες ως τα φυλλώματα ασκούνται δύο δυνάμεις, μία που ωθεί το νερό από κάτω προς τα πάνω και μία που το έλκει προς την ίδια κατεύθυνση.

Aς πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Είναι αρχικά κατανοητό σε όλους ότι όλα τα μέρη των φυτών αποτελούνται από πυκνά πλέγματα τριχοειδών αγγείων, διαμέσου των οποίων μεταβιβάζονται τα διαλυμένα διάφορα θρεπτικά συστατικά, που απορροφούν οι ρίζες.

Ο λόγος που το νερό ωθείται σε υψηλότερα επίπεδα είναι αυτό που είναι γνωστό σαν τριχοειδές φαινόμενο. Σύμφωνα με το τριχοειδές φαινόμενο, όταν βυθίσουμε ένα στενό σωλήνα σε μια ποσότητα νερού, τότε μέσα στο σωλήνα το νερό θα ανέλθει σε μεγαλύτερο ύψος από την ελεύθερη επιφάνεια. Όσο μικρότερη είναι η διάμετρο του σωλήνα τόσο μεγαλύτερο το ύψος που θα φτάσει το νερό. Εξήγηση του φαινομένου των τριχοειδών σωλήνων αποδίδεται στις ελκτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων των σωμάτων. Το νερό ανεβαίνει στους τριχοειδείς σωλήνες επειδή ανάμεσα στο νερό και το υλικό του σωλήνα υπάρχουν μεγαλύτερες ελκτικές δυνάμεις, από αυτές που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων του νερού.

(Δοκιμάστε το βυθίζοντας ένα λεπτό σωλήνα σε μια λεκάνη με νερό ή πιο απλά βάζοντας ένα χαρτί σε μια υδάτινη επιφάνεια. Θα δείτε ότι το νερό ανεβαίνει!)

Επιπλέον υπάρχει μία ελκτική δύναμη που τραβάει το νερό προς τα φύλλα. Με την επίδραση του ηλιακού φωτός, το νερό που υπάρχει στα φύλλα εξατμίζεται. Έτσι μόρια νερού μετατρέπονται σε ατμό και διαρρέουν στην ατμόσφαιρα. Στην προσπάθειά τους αυτή τα μόρια του νερού έλκουν τα παρακείμενα μόρια προς τα πάνω. Αυτά με τη σειρά του έλκουν τα διπλανά τους μόρια και η δράση αυτή συνεχίζεται ως τις ρίζες μεταφέροντας τελικά το νερό προς τα φύλλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δηλαδή τα φύλλα λειτουργούν σαν μια φυσική αντλία η κινητήρια δύναμη της οποίας είναι ο ήλιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.