ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Δέκα εντυπωσιακά πράγματα για τους ωκεανούς που δεν πάει το μυαλό σου

Δέκα εντυπωσιακά πράγματα για τους ωκεανούς που δεν πάει το μυαλό σου

Ο όρος ωκεανός καθιερώθηκε, ιστορικά, από τον αρχαίο Έλληνα Ηρόδοτο και προέρχεται από τον ομώνυμο μυθικό θεό της Ελληνικής Μυθολογίας, τον Ωκεανό.

Οι ωκεανοί αρχικά ήταν τρεις, ο Ειρηνικός, ο Ατλαντικός και ο Ινδικός, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν οι δύο των πόλων της Γης, ο Αρκτικός και ο Ανταρκτικός. Συνολικά, καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της γης, περιέχουν δε το 97% του νερού και το 90% των ηφαιστείων, ενώ σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια θαλάσσια ύδατα παρουσιάζουν βάθος μεγαλύτερο των 3.000 μέτρων.

Υπάρχουν κι άλλα πολλά πράγματα που χαρακτηρίζουν τους ωκεανούς, εμείς ενδεικτικά αναφέρουμε δέκα από αυτά…

Τα κοράλλια παράγουν το δικό τους αντηλιακό: Ο πολύς ήλιος μπορεί να βλάψει τα φύκια που ζουν μέσα στα κοράλλια στα ρηχά νερά. Έτσι, προκειμένου να τα προστατέψουν τα κοράλλια φωτοσυνθέτουν. Αυτό το κάνουν διότι τα φύκια αποτελούν την κύρια πηγή διατήρησής τους.

Υπάρχει τόσος πολύς χρυσός στους ωκεανούς που είναι αρκετός για να έχει ο καθένας μας από 4 κιλά: Υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι χρυσού που είναι διασκορπισμένοι στους ωκεανούς. Ωστόσο, είναι συσσωρευμένοι σε μάζα που αποτελείται από πολλά υλικά και για αυτό το λόγο θα πρέπει η μάζα αυτή να υποστεί διάλυση.

Υπάρχει ένα στρώμα πάγου το οποίο είναι μεγαλύτερο από τις ΗΠΑ: Μόνο δύο ίχνη έχουν απομείνει από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων του πλανήτη μας. Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας και εκείνο της Ανταρκτικής. Αυτό της Ανταρκτικής υπολογίζεται ότι είναι 5,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα οποία ισοδυναμούν με το μέγεθος των ΗΠΑ και του Μεξικού μαζί.

Ο ωκεανός αποτελεί το «σπίτι» για το σχεδόν 95% της ζωτικής ύπαρξης στον πλανήτη: Το 94% της ζωής είναι υδάτινη κι αυτό σημαίνει ότι εμείς που ζούμε στη στεριά είμαστε η μειονότητα.

Οι καρχαρίες έχουν το δικό τους υπόγειο «καφενείο»: Το 2002 επιστήμονες ανακάλυψαν μια περιοχή που βρίσκεται σε ένα απομονωμένο μέρος του Ειρηνικού ωκεανού, κοντά στη Χαβάη, όπου μεγάλοι λευκοί καρχαρίες συνήθως μεταναστεύουν το χειμώνα. Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτήν την περιοχή «καφενείο των καρχαριών», επειδή πολλοί από αυτούς τριγυρίζουν σε αυτό το μέρος πριν έρθει ο πιο ζεστός καιρός.

Η μεγαλύτερη οροσειρά του πλανήτη είναι υποβρύχια και είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τις Άνδεις: Η μεγαλύτερη οροσειρά πάνω από το νερό είναι οι Άνδεις κι έχει μήκος 4.300 μίλια. Η Μεσοωκεάνια ράχη έχεις μήκος 40.390 μίλια.

Ο Ειρηνικός είναι μεγαλύτερος σε πλάτος από τη Σελήνη: Στο πιο πλατύ του σημείο, το οποίο είναι από την Ινδονησία μέχρι την Κολούμπια, είναι με διαφορά πιο πλατύς από τη Σελήνη. Αυτή η έκταση του μήκους του ωκεανού είναι 12.300 μίλια, δηλαδή πέντε φορές η διάμετρος του φεγγαριού.

Ένα παγόβουνο μπορεί να παρέχει σε 1 εκατομμύριο άτομα νερό για 5 χρόνια: Ένα μεγάλο παγόβουνο από την Ανταρκτική περιέχει περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια λίτρα νερό, που πραγματικά θα μπορούσαν να συντηρήσουν 1 εκατομμύριο άτομα για 5 χρόνια.

Η πίεση στο βάθος ενός ωκεανού μπορεί να σε συντρίψει σαν μυρμήγκι: Στην τάφρο των Μαριανών, 11 χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, η πίεση του νερού είναι 8 τόνοι ανά τετραγωνική ίντσα. Είναι σαν να σε συντρίβουν 50 αεροσκάφη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το νερό στον πάτο του ωκεανού είναι υπερβολικά θερμό: Στα πιο βαθιά μέρη του ωκεανού η θερμοκρασία κυμαίνεται μόνο από τους 2 έως τους 4 βαθμούς Κελσίου, με εξαίρεση όμως το νερό που πηγάζει από υδροθερμικές οπές στον πάτο της θάλασσας. Το νερό αυτό μπορεί να έχει θερμοκρασία έως και 400 βαθμούς Κελσίου. Αυτό που το αποτρέπει να βράσει είναι η μεγάλη πίεση που ασκείται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.