ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τι προκάλεσε το χάος στο Ηράκλειο Αττικής: Θα είχαμε θύματα αν οι ανεμοστρόβιλοι είχαν συμβεί μετά τις 7 το πρωί

Τι προκάλεσε το χάος στο Ηράκλειο Αττικής: Θα είχαμε θύματα αν οι ανεμοστρόβιλοι είχαν συμβεί μετά τις 7 το πρωί

Για τις εικόνες καταστροφής που καταγράφηκαν χθες, Τρίτη, στο Νέο Ηράκλειο μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα μίλησε στο MEGA ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το φαινόμενο οφείλεται σε δυο παράγοντες. Κατά πρώτον «στον κίνδυνο, στο ίδιο το φαινόμενο δηλαδή και κατά δεύτερον στην τρωτότητα των συστημάτων, δηλαδή ο κίνδυνος βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε επιλεγμένα σημεία και σε αυτά παρατηρούμε αυτές τις εικόνες» εξήγησε.

Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, δεν εκδηλώθηκε μόνο σε ένα σημείο το φαινόμενο, ωστόσο, όπως εξηγεί ο επιστήμονας, η συγκεκριμένη περιοχή ήταν το κύριο σημείο έκφρασης του φαινομένου.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εστιάζεται σε ένα σημείο. Τα φυσικά φαινόμενα, ό,τι κι αν είναι -σεισμός, ηφαίστειο, κατολίσθηση, τσουνάμι- έχουν ένα μέγιστο μιας περιοχής όπου εκδηλώνονται και στη συνέχεια, οι γειτονικές περιοχές είναι μικρότερης έντασης» είπε.
Αναφερόμενος στο γεγονός πως η βροχή πλέον συχνά συνδέεται με καταστροφή, τόνισε:

«Τα φαινόμενα είναι πολύ πιο έντονα απ’ ό,τι στο παρελθόν λόγω της κλιματικής κρίσης, αλλά και της δικής μας ευαλωτότητας. Είμαι κι εμείς πιο ευάλωτοι υπό την έννοια πως, παρά το γεγονός πως έχουμε καλύτερες υποδομές, αυτές οι υποδομές έχουν αυξημένη ευαλωτότητα».

Όπως πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος του Νέου Ηρακλείου, Ηλίας Μοσχονάς, πρόκειται για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για το Νέο Ηράκλειο, το οποίο έχει δημιουργήσει πάρα πολλές ζημιές. Αυτό που ζητούν πλέον είναι να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν.

Η καταγραφή των ζημιών στο Νέο Ηράκλειο συνεχίζεται. Πάντως αν τα φαινόμενα είχαν αναπτυχθεί μετά τις 7 το πρωί όταν και ξεκινάει η κίνηση στην Μαρίνου Αντύπα, τότε θα θρηνούσαμε θύματα.

Υπενθυμίζεται πως χθες, το έντονο μπουρίνι που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα, ξερίζωσε στέγες, προκάλεσε πτώσεις δέντρων και κατάρρευση σκεπών.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων σοβαρά μια 69χρονη που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.