Σκιάδι: Το φυσικό μανιτάρι στην Κίμωλο που θα πρέπει να δεις από κοντά

Σκιάδι: Το φυσικό μανιτάρι στην Κίμωλο που θα πρέπει να δεις από κοντά

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και περίεργα αξιοθέατα στην Ελλάδα είναι το Σκιάδι στην Κίμωλο, που έχει δημιουργηθεί από την φύση και πρόκειται για ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι.

Το πέτρινο μανιτάρι είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό αξιοθέατο από πέτρα το οποίο έχει ένα σχήμα μεγάλου μανιταριού και βρίσκεται στο νότιο μέρος της Κιμώλου. Η ιστορία του ξεκινάει πολύ παλιά και φυσικά η φύση έχει τον πρώτο λόγο. Το Σκιάδι αποτελεί από την ένωση περίπου 70 ειδών πετρωμάτων και θα το δεις να ξεπροβάλλει στα δυτικά του υψώματος Σκλάβου. Είναι ενταγμένο στον Άτλαντα Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου λόγω της ιδιαιτερότητάς του αλλά και του τρόπου που λέγεται ότι δημιουργήθηκε.

Το Σκιάδι, λοιπόν, δημιουργήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που φυσούσαν αλλά και φυσούν ακόμη στην περιοχή στην οποία αυτό βρίσκεται. Το κάτω μέρος του γιγάντιου μανιταριού διαβρώνεται πιο εύκολα από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου. Με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο σχηματίστηκε η «βάση» του μανιταριού η οποία, μάλιστα, είναι και πιο στενή καθώς εκεί συγκεντρώνεται το πιο μαλακό πέτρωμα.

Στην κορυφή του, τώρα, βρίσκονται και έχουν κάτσει από τον αέρα τα πιο σκληρά πετρώματα. Και η φύση κατάφερε κατά τύχη να δώσει σε αυτά τα πετρώματα με τα χρόνια αυτό το σχήμα που μοιάζει με μανιτάρι. Αυτή η διεργασία η οποία, στην πραγματικότητα, ονομάζεται σύμφωνα με τους επιστήμονες «απορρίνηση» δημιουργεί αυτό το μοναδικό φαινόμενο.

Αν βρεθείς σε αυτό το σημείο της Κιμώλου από τη μία θα απολαύσεις αυτό το φυσικό αξιοθέατο και από την άλλη μια υπέροχη θέα. Από το Σκιάδι, έχεις μια απρόσκοπτη θέα προς τις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της Μήλου. Το μάτι χάνεται και η ψυχή ηρεμεί. Σε μια γωνιά της Ελλάδας τόσο διαφορετική και τόσο σπάνια. Όπως είναι και η ίδια η Κίμωλος.

Ο δρόμος προς το Μανιτάρι

Για να φτάσεις στο πέτρινο μανιτάρι χρειάζεται λίγο περπάτημα, καπέλο και νερό (για το καλοκαίρι). Οι υπόλοιπες εποχές είναι πιο εύκολες. Ακόμη κι αν κουραστείς λίγο έχε στο νου σου ότι θα συναντήσεις ένα σπάνιο αξιοθέατο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν βρεθείς στην Κίμωλο για ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές, μην ξεχάσεις να επισκεφθείς και το Μεσαιωνικό Κάστρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.