ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ερίζουν UNESCO και Αυστραλία για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο – Αν θα μπει στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Ερίζουν UNESCO και Αυστραλία για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο – Αν θα μπει στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Ερίζουν UNESCO και Αυστραλία για το αν θα πρέπει να ενταχθεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς προκειμένου να τελεί υπό καθεστώς προστασίας.

Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι η κυβέρνηση της νησιωτικής ηπείρου δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την προστασία του υφάλου και δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν έχει αποδεχτεί να υπογράψει την συμφωνία για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, υποβαθμίζει την κατάσταση που βρίσκεται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος και αντιτίθεται στην ένταξή του στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Για την υπουργό Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, Σούζαν Λέι, υπάρχουν περίπου 80 κοραλλιογενείς ύφαλοι ανά την υφήλιο που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και θα έπρεπε ή να μπουν όλοι σε αυτή την λίστα ή κανένας από αυτούς. Η ίδια τόνισε ότι, με την πρότασή της, η UNESCO βάζει στο στόχαστρο την Αυστραλία.

Κατηγορούν την Αυστραλία για αδράνεια

Πάντως, τόσο διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί αλλά και πολιτικοί ηγέτες έχουν καταγγείλει δημοσίως τη χώρα για αδράνειααπέναντι στην προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής αλλά και πως οι όποιες κινήσεις του πως ότι κάνει, γίνεται με ρυθμούς χελώνας.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο. Αποτελείται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά και εκτείνεται σε μήκος άνω των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή, έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο ύφαλος βρίσκεται έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 1998, οι επιστήμονες διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι, στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο έκανε μαζικά την εμφάνισή του το φαινόμενο που είναι γνωστό ως αποχρωμάτιση (λεύκανση). Τα κοράλλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι οργανισμοί και οι αλλαγές στο φυσικό τους περιβάλλον τα επηρεάζει με ταχείς ρυθμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί την αποκόλληση των αλγών από τα κοράλλια με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν το χρώμα τους, να αποδυναμώνονται και τελικά να πεθαίνουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.