Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021 – Οι υψηλότερες την τελευταία 10ετία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021 – Οι υψηλότερες την τελευταία 10ετία

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσίασε στοιχεία για τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Το φετινό καλοκαίρι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τα δύο σοβαρά κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ, αλλά και από τις μεγάλες θερμοκρασιακές αποκλίσεις σε σχέση με τις μέσες τιμές κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνέκρινε σε μια σειρά από μετεωρολογικούς σταθμούς του τις ημερήσιες αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας, κατά τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες του 2021, από τη μέση μηνιαία τιμή της περιόδου 2010-2019. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του ΕΑΑ, η περίοδος σύγκρισης (2010-2019) αποτελεί τη θερμότερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία των καταγραφών θερμοκρασίας, επομένως οι θετικές αποκλίσεις των φετινών τιμών έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Στην κορυφή τα Τρίκαλα Θεσσαλίας

Διαπιστώθηκε ότι στους περισσότερους μετεωρολογικούς σταθμούς η θερμοκρασία φέτος ήταν υψηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα περισσότερες από τις μισές ημέρες του καλοκαιριού. Στην «κορυφή» των αποκλίσεων βρέθηκαν τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν κατά τις 72 από τις 92, συνολικά, ημέρες του καλοκαιριού, ενώ 69 ημέρες με θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν στα Ιωάννινα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην Αθήνα, οι μέγιστες θερμοκρασίες κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τις μέγιστες τιμές της περιόδου 2010-19, συνολικά σε 44 μέρες του τριμήνου του καλοκαιριού (10 μέρες τον Ιούνιο, 18 τον Ιούλιο και 16 τον Αύγουστο).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.