Τι ένταση και διάρκεια θα έχει η κακοκαιρία

Χιονοκαταιγίδες στην Αττική και παγετός στους -20 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας μεταξύ των καιρικών φαινομένων, που αναμένονται τις επόμενες ώρες στη χώρα μας, από την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» που εδώ και λίγα 24ωρα έχει κάνει την εμφάνισή της.

Όπως εξηγεί o μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος οι χιονοστρώσεις στα βόρεια της Αττικής θα φτάσουν τους 20 πόντους:

«Στην Αττική μέχρι και αύριο το μεσημέρι με εξάρσεις και υφέσεις, δηλαδή άλλοτε πιο πυκνά και άλλοτε πιο εξασθενημένα, θα έχουμε χιονοπτώσεις μέχρι τα πεδινά και τα παραθαλάσσια τμήματα. Αυτή την ώρα χιονίζει, πέρα από τα κεντρικά και βόρεια τμήματα της Αττικής, μέχρι την Γλυφάδα, την Βούλα και σε όλες τις περιοχές. Θα έχουμε αξιόλογες χιονοστρώσεις σχεδόν παντού και κυρίως στο κέντρο – βόρειο τμήμα του νομού Αττικής μέχρι και αύριο το μεσημέρι – τις πρώτες απογευματινές ώρες, μετά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν. Θα έχουμε αξιόλογες χιονοστρώσεις πιθανόν και πάνω από 20 πόντους στα βόρεια τμήματα».

Σύμφωνα με τον μετερεωλόγο σε πολλές κατά τόπους περιοχές θα σημειωθεί το σπάνιο φαινόμενο της χιονοκαταιγίδας: «Οι χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν κατά τόπους πολλές περιοχές. Επειδή οι δείκτες της αστάθειας είναι αυξημένοι και εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών θα έχουμε χιονοπτώσεις με κεραυνούς και αστραπές. Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που σπάνια βλέπουμε. Θα επικρατήσει αστάθεια την ατμόσφαιρα. Δεν θα χιονίσει σ όλη την χώρα απλά τα φαινόμενα θα περιοριστούν από το Πήλιο και νοτιότερα Εύβοια, Σποράδες μέχρι την κέντρο ανατολική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις και στα νησιά του Αιγαίου μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, Κρήτη, Δωδεκάνησα».

Ιδιαίτερη προσοχή όσο περνούν οι ώρες καθώς θα σημειωθεί παγετός που από αύριο στη δυτική Μακεδονία θα αγγίξει τους -20 βαθμούς Κελσίου: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τώρα αλλά και μετά το πέρας των φαινομένων καθώς θα έχουμε ισχυρό παγετό στα βόρεια με χαμηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους -20 στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Θα είναι δύσκολη η κατάσταση για την Αττική, την Εύβοια, τις βόρειες Σποράδες».

Ελάχιστες θερμοκρασίες για Τρίτη – Τετάρτη

– Νομός Φλώρινας : -20°C
– Νομός Τρικάλων : -16°C
– Νομός Δράμας : -15°C
– Νομός Φωκίδας : -13°C
– Νομός Αττικής : -5°C

Πιθανότητα για χιονόστρωση

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γλυφάδα: 60%
Πειραιάς: 70%
Σύνταγμα: 85%
Μαρούσι: 100%
Κηφισιά: 100%
Διόνυσος: 100%
Εθνική οδός – Μαλακάσα: 100%
Εθνική οδός – Μαρτίνο: 100%