“Σάρωσε” την Ελλάδα η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες- Που θα “χτυπήσει” τις επόμενες ώρες

“Σάρωσε” την Ελλάδα η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες- Που θα “χτυπήσει” τις επόμενες ώρες

Τη μισή Ελλάδα σάρωσε η κακοκαιρία τα τελευταία 24ωρα, καθώς αρχής γενομένης από την Κέρκυρα, όπου άνοιξαν οι τάφοι από τη σφοδρή νεροποντή, σειρά είχαν να υποστούν της συνέπειες της καταρρακτώδους βροχής Γύθειο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα αλλά και τα Σφακιά.

Στη Θεσσαλονίκη η δυνατή καταιγίδα ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου και είχε ως αποτέλεσμα η πυροσβεστική να δεχτεί δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων, ενώ οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο. 

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» το πάρκινγκ μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη, με τα οχήματα να δυσκολεύονται εξαιρετικά ακόμα και να κινηθούν.

   

Από την οροφή του κλειστού της Μίκρας έσταζαν νερά, με τους υπευθύνους να… στήνουν κουβάδες που στήθηκαν για να τα μαζεύουν, λίγο πριν το ματς του ΠΑΟΚ με τον Δούκα για την Α1 χάντμπολ.

Προβλήματα προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε και την Νέα Πέραμο, στην Καβάλα και είχε ως αποτέλεσμα δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια, σπίτια και υπόγεια να πλημμυρίσουν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια και χαμηλά σπίτια τα οποία πλημμύρισαν, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των καταστροφών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Προβλήματα προκλήθηκαν και στο οδικό δίκτυο της περιοχής, λόγω ζημιών που παρουσιάστηκαν μετά την καταρρακτώδη βροχόπτωση. 

Νωρίτερα, η καταιγίδα «πέρασε» από το Γύθειο, όπου υπερχείλισε ο ξεροπόταμος του Ξηριά, οι δύο κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρροι και μεγάλο τμήμα από το εμπορικό κέντρο της πόλης πλημμύρισε. Η καταιγίδα σταμάτησε όταν το ύψος του νερού στους δρόμους είχε φτάσει σε οριακό σημείο για να πλημμυρίσουν τα καταστήματα της πόλης, γι’ αυτό η Πυροσβεστική δέχθηκε μόνο τέσσερις κλήσεις για άντληση υδάτων.

Περισσότεροι από 60 τουρίστες που βρίσκονταν νωρίς το μεσημέρι στο Φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο φυλάκιο για λογους ασφαλείας, καθώς η δυνατή νεροποντή τους βρήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Οι χείμρροι φούσκωσαν επικίνδυνα, με αποτέλεσμα οι 66 τουρίστες να αναγκαστούν να επιστρέψουν, καθ’ υπόδειξην των φυλάκων, στην αφετηρία, καθώς ήταν αδύνατον να διαβούν το φαράγγι.

Στα Σφακιά εξάλλου η δυνατή νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα μικρές κατολισθήσεις, ενώ η παραλία στο Λουτρό «κοκκίνησε» από τη λάσπη. Παράλληλα, όσοι βρέθηκαν στην Αγία Ρουμέλη στα Σφακιά, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα μοναδικό φαινόμενο: Ένας υδροστρόβιλος που σχηματίστηκε στα ανοιχτά.

Μετρούν τις πληγές τους στην Κεφαλονιά

Η επόμενη μέρα βρήκε τους Κεφαλονίτες να μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία. Μεγάλες ήταν οι καταστροφές που σημειώθηκαν στον Καραβόμυλο, στη Σάμη και στο δρόμο προς το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, όπου ο χείμαρρος έσπασε το γεφυράκι και οι τουρίστες σήμερα επισκέπτονταν το μοναδικό μνημείο της φύσης… πεζοπορώντας!           

Πυροσβεστική και αστυνομία επενέβησαν για να απεγκλωβίσουν περισσότερα από 90 άτομα που δεν μπορούσαν να βγουν είτε από τα αυτοκίνητά τους, είτε από τα καταστήματα και τα σπίτια τους, λόγω των πλημμυρών. Από το πρωί του Σαββάτου συνεργεία έκαναν τις καταγραφές των ζημιών, ενώ ήδη το νησί έχει κυρηχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

Βροχές και καταιγίδες στη Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στο Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο και μετά το μεσημέρι σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης, περιμένουμε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015. Τα φαινόμενα στη Χαλκιδική, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο θα είναι τοπικά ισχυρά.

Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 16 έως 26 στην Κεντρική Ελλάδα, από 17 έως 28 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 18 έως 27 βαθμούς στα νησιά Αιγαίου, αλλά στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι το βράδυ τοπικά σε ισχυρούς 6 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ στο Λιβυκό ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.