Ένα μυστήριο ψυχρό σημείο στον Ατλαντικό επιβεβαιώνει τον «εφιάλτη» της κλιματικής αλλαγής

Ένα μυστήριο ψυχρό σημείο στον Ατλαντικό επιβεβαιώνει τον «εφιάλτη» της κλιματικής αλλαγής

Οι θερμοκρασίες που έχουν επικρατήσει στον πλανήτη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες.

Όπως αναφέρει το econews, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι το 2015 θα είναι από τα πιο «καυτά» έτη στη μετεωρολογική ιστορία της Γης, από το 1880 που τηρούνται στοιχεία.

Περιοχές ανά τον πλανήτη υποφέρουν από ξηρασίες, καύσωνες, μεγάλες πυρκαγιές και κάθε είδους περιβαλλοντικές καταστροφές.

Παντού στον πλανήτη η διαχρονική μέση θερμοκρασία αγγίζει ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ή σχεδόν παντού.

Στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό έχει εντοπιστεί ένα περίεργο ψυχρό σημείο, μια «φούσκα» ψυχρότερων υδάτων η οποία ξενίζει τους επιστήμονες.

Σε αυτή την περιοχή νότια της Ισλανδίας και της Γροιλανδίας (τη βλέπετε να απεικονίζεται με σκούρο μπλε χρώμα στον χάρτη), η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ έχει καταγράψει τους ψυχρότερους μήνες στα μετεωρολογικά χρονικά.

Πώς γίνεται ένα σημείο στη Γη να γίνεται διαρκώς ψυχρότερο την ώρα που ο πλανήτης θερμαίνεται;

Η απάντηση είναι απλή και υπερτονίζει το μέγεθος του προβλήματος της Κλιματικής Αλλαγής.

Τα ρεύματα «τρελάθηκαν»

Οι πρωτοφανείς χαμηλές θερμοκρασίες σε αυτή την περιορισ 00003700 μένη περιοχή του Ατλαντικού υποδηλώνουν ότι η κυκλοφορία των θαλασσίων ρευμάτων του Ατλαντικού Ωκεανού επιβραδύνεται.

Το ψυχρό νερό θα έπρεπε να αναμειγνύεται με το θερμό ώστε να ρυθμιστούν οι θερμοκρασίες των υδάτων, αλλά τα θαλάσσια ρεύματα υπακούν στους δικούς στους νόμους: επηρεάζονται από τις διαφορές θερμοκρασίας και αλατότητας, πράγμα που σημαίνει ότι τα ψυχρά, πυκνά και πολύ αλμυρά ύδατα του Βόρειου Ατλαντικού βυθίζονται δίνοντας τη θέση τους σε θερμότερα ύδατα που μετακινούνται προς το βορρά.

Όταν προστεθεί στην εξίσωση μια μεγάλη εισροή ψυχρού νερού, το σύστημα απορρυθμίζεται και η κυκλοφορία των υδάτων αποδυναμώνεται διότι δεν συμβαίνει το βύθισμα που περιγράψαμε πιο πάνω.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κι από πού προέρχεται όλο αυτό το ψυχρό νερό; Από τους λιωμένους παγετώνες φυσικά. Εάν η τάση συνεχιστεί -εξέλιξη που θεωρείται και η πιθανότερη- θα ανέβει η στάθμη των υδάτωνν της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ και θα αυξηθεί περαιτέρω η θερμοκρασία στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.