Πρόβλεψη – σοκ: Η θερμοκρασία του πλανήτη θα φτάσει τους 77 βαθμούς μέχρι το 2100

Πρόβλεψη – σοκ: Η θερμοκρασία του πλανήτη θα φτάσει τους 77 βαθμούς μέχρι το 2100

Μέχρι το τέλος του αιώνα, η θερμοκρασία σε ορισμένα τμήματα του Περσικού Κόλπου θα είναι τόσο υψηλή, που θα είναι σχεδόν αδύνατο για τον άνθρωπο να επιβιώσει, εκτιμούν επιστήμονες.

Υπολογίζεται πως έως το 2100, στο Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και άλλες χώρες θα υποφέρουν από συνδυασμούς καύσωνα και υγρασίας.

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό «Nature Climate Change» παρουσίασε προσομοιώσεις σε υπολογιστή για το τι θα συμβεί στις παγκόσμιες θερμοκρασίες εάν συνεχιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τον τρέχοντα ρυθμό.

Ακόμα, η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει ένα καινούριο είδος σούπερ-καυσώνων, που όμοιοι του που δεν έχουν παρατηρηθεί στη Γη όσο ζει το ανθρώπινο είδος.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, υπολογίζεται πως για τις χώρες του Περσικού Κόλπου η θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ 74 με 77 βαθμών Κελσίου για τουλάχιστον έξι ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάτι τέτοιο είναι τρομερά επικίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς το ανθρώπινο σώμα θα είναι ανίκανο να παράγει ιδρώτα για να απαλλαγεί από τη θερμότητα.

Για να καταλάβει κανείς πώς θα είναι η ζωή το 2100 σε αυτές τις περιοχές, υπό αυτές τις θερμοκρασίες, μπορεί να συνδυάσει μια θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου με 100% επίπεδα υγρασίας. Όπως εξηγεί ο Elfatih Eltahir, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο MIT: «Μπορείτε να μπείτε σε μια υγρή σάουνα και να θέσετε τη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς. Θα μπορείτε να το αντέξετε για λίγο, αλλά σκεφτείτε να είστε εκτεθειμένοι σε κάτι τέτοιο για έξι ή περισσότερες ώρες».

Ωστόσο, τέτοιες θερμοκρασίες δεν θα υφίστανται κάθε μέρα. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, οι «υπερ-καύσωνες» θα συμβαίνουν μια φορά κάθε δεκαετία ως το τέλος του αιώνα, προκαλώντας πληθώρα θανάτων.Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πω οι ανεπτυγμένες πόλεις, όπως το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι και η Ντόχα θα καταφέρουν να μείνουν ανέπαφες από αυτό το φαινόμενο χάρη στην ευρεία διαθεσιμότητα του κλιματισμού.

Όμως, σύμφωνα με τον Eltahir και τον έτερο συγγραφέα της μελέτης, Jeremy Pal, από το πανεπιστήμιο Loyola Marymount, η κατάσταση για όσους ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο, ή δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό στα σπίτια τους, θα είναι αφόρητη.

Μετά το πόρισμα της έρευνας ο Dr Howard Frumkin, πρύτανης της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Associated Press ότι οι επιπτώσεις για τις εν λόγω περιοχές «είναι τρομακτικές». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος: «Όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι τόσο υψηλές, όπως προβλέπεται στο εν λόγω έγγραφο, όσοι εκτίθενται σε αυτές μπορούν πολύ απλά να πεθάνουν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, ο Eltahir δήλωσε πως σύμφωνα με τις προσομοιώσεις τους τέτοια επίπεδα αφόρητης θερμότητας μπορούν να αποφευχθούν αν τηρηθούν οι κλιματικές δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν εν όψει των συζητήσεων για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι ως το τέλος της χρονιάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.