ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Βρετανία: Οι πλημμύρες έχουν “πνίξει” το Λίντς που ζητάει βοήθεια από τον Κάμερον [φωτό]

Βρετανία: Οι πλημμύρες έχουν “πνίξει” το Λίντς που ζητάει βοήθεια από τον Κάμερον [φωτό]

Σε επίπεδα ρεκόρ παραμένει η στάθμη των ποταμών στην Αλβιώνα, τις τελευταίες 24 ώρες, με τους Έιρ στο Λιντς και Κόλντερ και Ρίμπλ να έχουν ξεχυθεί ανενόχλητοι στις γύρω περιοχές του Γουέλεϊ και του Ρίμπτσεστερ, οδηγώντας εκατοντάδες ανθρώπους σε απόγνωση.Λόγω της σημερινής ύφεσης, της καταιγίδας Εύα, η κατάσταση του ποταμού Ουζ του Γιορκ, μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί, όμως η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει πληγεί ανελέητα από τη βροχή των Χριστουγέννων, παραμένει τραγική.

Αναθεώρηση των αντιπλημμυρικών έργων

Ο αναπληρωτής διευθυντής, του Πρακτορείου Περιβάλλοντος της Αγγλίας, τόνισε πως χρειάζεται μια πλήρης αναθεώρηση των έργων προστασίας απέναντι στις πλημμύρες, αν υπάρχει η θέληση να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα στο μέλλον.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που έσπευσε σε μέρη που επλήγησαν από τη σφοδρή χριστουγεννιάτικη βροχόπτωση, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης, για τα αντιπλημμυρικά έργα και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της επικεφαλής του συμβουλίου του Λιντς, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει διαχωρισμός «βορείων και νοτίων» όσο αφορά την παροχή κονδυλίων για τα εν λόγω έργα.

Η Τζούντιθ Μπλέικ είπε ότι οι ζημιές στο Λιντς μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, κατηγορώντας ανοικτά τον Κάμερον γι’ αυτό, λέγοντας ότι ο Βορράς «δεν έλαβε ούτε στο ελάχιστο, τα ποσά που πήρε το Σόμερσετ», περιοχή της νότιας Αγγλίας, που πλημμύρισε το 2014.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε, αντικρούοντας τις κατηγορίες, ότι η κυβέρνησή του, έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα, όσο αφορά στον κατακεφαλή πληθυσμό, για το Βορρά, παρά για το Νότο, όμως μετά τη νέα αξιολόγηση θα αποφανθεί αν χρειάζονται περισσότερα κονδύλια.

Ο ποταμός Ουζ πλημμύρισε μια έπαυλη στο βόρειο Γιόρκσαϊρ

Στρατιώτες και απλήρωτοι ρέιντζερς αδυνατούν να μαζέψουν την κατάσταση

Μετά από εντολή της κυβέρνησης, στρατιώτες έχουν επιστρατευθεί για να βοηθήσουν, όπου μπορέσουν, μαζί με περίπου 200 απλήρωτους ορεινούς διασώστες, οι οποίοι κατέφτασαν από Ουαλία, Κορνουάλη και την επαρχία των λιμνών της βορειοδυτικής Αγγλίας.

Όμως οι αριθμοί, μέχρι τώρα, είναι εναντίον τους, καθώς η σφοδρή κακοκαιρία, όχι μόνο χτύπησε με ορμή το νησί, αλλά αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες.

  • Οι τηλεφωνικές γραμμές στο Γιορκ έχουν κοπεί, ακόμα και η γραμμή της άμεσης δράσης. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, επιμένει ότι δεν θα δώσει, ακόμα, εντολή εκκένωσης τμημάτων, ή και όλης της πόλης, αλλά προχώρησε σε άνοιγμα δεύτερου κέντρου φιλοξενίας για όσους έχουν πληγεί από το ασταμάτητο νερό.
  • Σε άλλο μέτωπο, στο Λιντς, τουλάχιστον 1.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.
  • Στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, περισσότερα από 1.100 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρισμό, συμπεριλαμβανομένων των Ρότσντεϊλ και Μπέρι, ενώ η εταιρία ηλεκτροδότησης της βορειοδυτικής Αγγλίας, παρά το ότι έχει επιστρατεύσει γεννήτριες ηλεκτρισμού, κάλεσε τους πολίτες, να σβήσουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα, ώστε να εξοικονομηθεί ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Εκπρόσωπος της εταιρίας λογιστικής PwC, δήλωσε πως οι ζημιές από το χτύπημα των καταιγίδων Έυα και Ντέσμοντ μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Το χρονικό των πλημμυρών του Δεκεμβρίου στη Βρετανία

  • Στις 5 Δεκεμβρίου, η καταιγίδα «Ντέσμοντ» χτυπά τις περιοχές της Κάμπρια, στη βορειοδυτική Αγγλία, φέρνοντας, μέσα σε μια μέρα, περισσότερο από ενός μήνα νερό, οδηγώντας σε πλημμύρες στο Καρλάιλ.
  • Στις 12 Δεκέμβρη, οι στάθμη των ποταμών παραμένει υψηλή, με περισσότερες από 70 προειδοποιήσεις για πλημμύρες, να εκδίδονται, εν μέσω πυκνής βροχόπτωσης.
  • Στις 22 Δεκεμβρίου οι κοινότητες της Κάμπρια, πλημμυρίζουν εκ νέου, κάποιες για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα.
  • Ανήμερα τα Χριστούγεννα, περισσότερες από 100 καταστάσεις συναγερμού εκδόθηκαν και προειδοποιήσεις στάλθηκαν σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία, καθώς η καταιγίδα Εύα ξεκίνησε να χτυπά με νερό το νησί.
  • Στις 26 Δεκέμβρη, κάτοικοι του δυρικού Γιόρκσαϊρ και του Λάνκασιερ εκκένωσαν τα σπίτια τους κατά εκατοντάδες, ενώ πλημμύρισαν το Λιντς, η κομητεία του Μάντσεστερ και το Γιορκ.
  • Χτες, η αστυνομία του Γιορκ, συνέστησε σε εκατοντάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι ανελέητες πλημμύρες συνχίζονται στα βόρεια της Αγγλίας.

Εικόνα της NASA που δείχνει την καταιγίδα που ετοιμάζεται να πλήξει τη Βρετανία (πάνω δεξιά)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένουν νέο χτύπημα αργά το βράδυ της Τρίτης και κυρίως την Τετάρτη. Τα ορεινά αναμένεται να δεχτούν περίπου 80 χιλιοστά βροχής, ενώ οι περιοχές που θα πληγούν με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα από την κακοκαιρία θα δεχτού περίπου 120 χιλιοστά νερού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.