ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στην “κατάψυξη” όλη η χώρα – Έπεσαν οι πρώτες νυφάδες χιονιού στο κέντρο της Αθήνας – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Στην “κατάψυξη” όλη η χώρα – Έπεσαν οι πρώτες νυφάδες χιονιού στο κέντρο της Αθήνας – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Ντύθηκε στα “λευκά” η χώρα. Από χθες επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και έχει αρχίσει να χιονίζει πέραν της βόρειας Ελλάδας και στην Πελοπόννησο, ενώ οι πρώτες νυφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνιση τους τα ξημερώματα και στο κέντρο της Αθήνας με τις κορυφές των βουνών να έχουν ήδη… ασπρίσει. Το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχιστεί και σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, αλλά και ανήμερα, με τους ισχυρούς βόρειους ανέμους να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ακτοπλοΐα.

Και βεβαίως δεν είναι μόνο τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα, αλλά όπως φαίνεται ο κρατικός μηχανισμός θα δοκιμασθεί για ακόμη μία φορά, αφού οι χιονοπτώσεις σε περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας είναι έντονες και τα προβλήματα, ιδίως στο οδικό δίκτυο συνοδεύουν την κακοκαιρία. Οι υπηρεσίες των Δήμων Αττικής και της Περιφέρειας ωστόσο έχουν τεθεί σε επιφυλακή εδώ και δύο 24ώρα προκειμένου να βοηθήσουν όπου είναι δυνατό.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ έκανε λόγο για χιονόπτωση ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, κάτι που επιβεβαιώθηκε αυτή τη φορά, αφού τα ξημερώματα, οι πρώτες νιφάδες έπεσαν στο κέντρο της Αθήνας. Αποτέλεσμα είναι να έχει σημάνει συναγερμός στους δήμους των Βορείων Προαστίων, οι οποίοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν και το μεγαλύτερο “κύμα” της χιονόπτωσης. Οι θερμοκρασίες μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι κοντά στο 0 ή και υπό αυτό.

Ενδεικτικές του ψύχους που επικρατεί είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες σήμερα στις 08:00 το πρωί: 

Στο Μέτσοβο: -8°C

Στο Νευροκόπι: -8°C

Στην Ορεινή Φωκίδα: -7°C

Στην Καστοριά: -6°C

Στην Φλώρινα: -6°C

Η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της δήλωσε έτοιμη να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που θα προκύψουν από την επέλαση του χιονιά, ενώ παράλληλα ενημέρωσε για τους θερμαινόμενους χώρους που θα λειτουργήσουν για τους πολίτες σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, ιδίως για ανθρώπους που είναι άστεγοι, αλλά και όσους δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν θέρμανση στα σπίτια τους.

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στη Μακεδονία και τη Θράκη, με τις προβλέψεις της ΕΜΥ για πτώση της θερμοκρασίας να επαληθεύονται, ενώ σε αρκετές περιοχές χιονίζει ήδη από χθες. “Λευκό τοπίο” υπάρχει και στην Πελοπόννησο, αφού σε αρκετές περιοχές το έχει στρώσει.

Στα λευκά έχουν ντυθεί ήδη τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο ύψος του Μεθοριακού Σταθμού της Νυμφαίας στην Κομοτηνή, με αισθητή την έντονη πτώση της θερμοκρασίας. Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε την Τετάρτη και στην Καβάλα και τη Δράμα, ενώ χιόνι έπεσε σε Ασβεστοχώρι, Πανόραμα και σε περιοχές του Δήμου Λαγκαδά. Ακόμη, στην ορεινή Χαλκιδική τα χωριά έχουν ντυθεί στα λευκά.

Η χιονόπτωση ξεκίνησε και στα ορεινά Νομού Τρικάλων, ενώ στα πεδινά είναι αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας και “μυρίζει” χιόνι. Η έντονη χιονόπτωση ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τετάρτης στα ορεινά του Δήμου Πύλης, με σημείο αναφοράς Ελάτη και Πύρρα και στα ορεινά του Δήμου Καλαμπάκας, πάνω από τον Αμάραντο, με το ύψος του χιονιού να έχει φτάσει τα 10 εκατοστά.

Στα σημεία της χιονόπτωσης επιτηρούν και ρίχνουν αλάτι στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο 11 εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων συνεπικουρούμενα όπου χρειάζονται από περιπολικά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων, μηχανήματα Δήμων και ιδιωτικών μέσων.

Ο διευθυντής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, δήλωσε ότι χιονίζει από την Τετάρτη στα ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα) των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται από την Ασπροβάλτα, μέχρι το Σοχό, αλλά και στον Χορτιάτη. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας βρίσκονται στα σημεία όπου χρειάζεται και αποχιονίζουν.

Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.300 – 1.400 μέτρων. Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, προβλήματα δεν αναμένεται να υπάρξουν τόσο από τα χιόνια, όσο από την πτώση της θερμοκρασίας, επειδή μέχρι την Πρωτοχρονιά προβλέπεται για περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ολικός παγετός.

Σε ετοιμότητα είναι οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Παπαλεξίου δεν σημειώνονται χιονοπτώσεις.

Πυκνό χιόνι πέφτει στο Πήλιο από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, με την “άφιξη” του χιονιά, να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη την ορεινή Μαγνησία, ενώ στα πεδινά και στην πόλη του Βόλου πέφτει χιονόνερο. Χιόνι από αργά το απόγευμα πέφτει και σε Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Μηλιές, Βυζίτσα και Δράκεια και όσο περνά η ώρα η χιονόπτωση αναμένεται να φθάσει και στα προάστια του Βόλου.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου, αφού η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας έχει κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό της για να διευκολύνει κατοίκους και επισκέπτες που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, πήγε στα Χάνια όπου βρίσκονται τέσσερα εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ αλατιέρα ρίχνει ήδη αλάτι στο δρόμο Βόλου – Ζαγοράς για να μην κλείσει ούτε στιγμή ο δρόμος, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Προληπτικά για τους οδηγούς που κινούνται προς Πήλιο, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, που πρέπει να τοποθετούν στα λάστιχα οι οδηγοί όταν συναντούν το χιόνι. Στο ύψος της Πορταριάς, υπάρχει κλιμάκιο του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, που απαγορεύει να συνεχίσουν στα αυτοκίνητα που δεν έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Από την Πρωτοχρονιά, ανοιχτό θα είναι και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου στις Αγριόλευκες, στο οποίο θα λειτουργήσουν πλήρως, όλες οι πίστες χιονοδρομίας, καθώς και τα καινούργια lift που εγκαταστάθηκαν προσφάτως.

Το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 cm στα Χάνια και η χιονόπτωση συνεχίζεται, από τα 600 μέτρα και πάνω στο βουνό των Κενταύρων με την θερμοκρασία να βρίσκεται ήδη στο 0.

Με αραιή χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού, αλλά και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τη Φθιώτιδα. Ωστόσο κατά μήκος της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και ιδιαίτερα στο 120 χλμ, στην περιοχή του Μαρτίνου, η θερμοκρασία είναι στους 5 βαθμούς πάνω από το μηδέν και υπάρχει αραιή βροχόπτωση.

Ήδη τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν αρχίσει και ρίχνουν αλάτι προληπτικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο χωρίς να έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα ενώ σε ότι αφορά την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε κομβικά σημεία και αναμένουν να παρέμβουν όταν κριθεί αναγκαίο. Έκτακτα μέτρα έχουν πάρει και οι δήμοι για να κρατήσουν ανοιχτό το τοπικό οδικό τους δίκτυο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμα και ιδιωτικά μηχανήματα.

Χιονοπτώσεις περιμένουμε σήμερα, Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής – ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα και αύριο Πρωτοχρονιά

Την Πέμπτη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά ο καιρός θα είναι καλός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Τα φαινόμενα σταδιακά έως το απόγευμα θα σταματήσουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιοχές όπου θα έχουμε χιονόπτωση, όπως είναι η Τρίπολη, η Κοζάνη, τα Τέμπη και πιθανόν η Λάρισα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Την Πρωτοχρονιά το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το αισθητό κρύο καθώς σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, δηλαδή αρνητικές θερμοκρασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα περιοριστούν στη Μαγνησία, τη Χαλκιδική και τα ημιορεινά και ορεινά της Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί ενώ στο Ιόνιο οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα ενισχυθούν στα 6-7 μπ. στα νοτιότερα τμήματά του.

Ουσιαστική μεταβολή του καιρού σε επίπεδο χιονοπτώσεων αναμένεται από το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Μακεδονία και από το βράδυ στην Ήπειρο. Χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά. Βροχές αναμένονται στην Κρήτη όπου θα χιονίσει και στα ορεινά του νησιού. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός με κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ειδικότερα για την Αττική, χιονόπτωση αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή το πρωί ακόμα και στα βόρεια προάστια αλλά η ποσότητα του χιονιού θα είναι πολύ μικρή, οπότε δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.