Στο έλεος της «Λητούς» η Ελλάδα με χιόνια και παγετό – Δείτε αναλυτικά (φωτό, βίντεο)

Στο έλεος της «Λητούς» η Ελλάδα με χιόνια και παγετό – Δείτε αναλυτικά (φωτό, βίντεο)

Στο έλεος της «Λητούς» βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής η Ελλάδα καθώς το νέο κύμα κακοκαιρίας επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο.

Πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης θα ντυθούν στα «λευκά», θυελλώδεις βοριάδες θα πνέουν σε όλη τη χώρα, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά και στα νότια της χώρας.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι απότομη καθώς ψυχρές αέριες μάζες θα πλήξουν τις επόμενες μέρες σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Σοβαρό παράλληλα είναι το ενδεχόμενο να χιονίσει σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ακόμα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο ονομάζεται «Λητώ» θα προκαλέσει νέα επιδείνωση του καιρού αρχικά στο Ιόνιο ενώ στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στην Κεντρική Μακεδονία, στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και στη Θεσσαλία, όπου στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου σε συνδυασμό με τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα (υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός μας στη Ζαγορά Πηλίου έχει ήδη καταγράψει 840 χιλιοστά βροχής μέσα στον Φεβρουάριο).

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Ενδεικτικά, οι χιονοπτώσεις σε Ήπειρο και Θεσσαλία θα εντοπίζονται περίπου πάνω από τα 600μ, ενώ στη Μακεδονία και τη Θράκη και σε πεδινές περιοχές.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα της Δευτέρας.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με -κατά διαστήματα- ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με -κατά διαστήματα- ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με -κατά διαστήματα- ισχυρές βροχές ή χιονόνερο σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα υπόλοιπα τμήματα.
Ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν, κυρίως σε θαλάσσια και παράκτια τμήματα, που βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά τοπικά 7 και στα θαλάσσια τμήματα πρόσκαιρα το πρωί πιθανώς έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και -κατά διαστήματα- σε περιοχές της Ηπείρου πάνω από τα 200 μέτρα και της δυτικής Στερεάς πάνω από τα 300-400 μέτρα.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 πιθανώς 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Καταιγίδες και χιόνια

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα και από τα νότια θα εξασθενήσουν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά, σε περιοχές πάνω από τα 200 μέτρα στα βόρεια και κυρίως πάνω από τα 300 μέτρα σε Ευρυτανία, Φωκίδα και Φθιώτιδα, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει και στα πεδινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές. Καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στα δυτικά και σταδιακά στα ανατολικά. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και το πρωί στα βόρεια πιθανώς 8 μποφόρ, που βαθμιαία στα νότια θα γίνουν δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα «λευκά» Πτολεμαΐδα και Κοζάνη – Χιόνια και στη Θεσσαλονίκη

Όπως μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος e-ptolemeos.gr, η Πτολεμαίδα έχει ντυθεί στα λευκά, καθώς η χιονόπτωση που σημειώθηκε την Κυριακή στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα πυκνή.

Στα λευκά έχει ντυθεί και ο νομός Κοζάνης σύμφωνα με το Kozanimedia.gr που ανάρτησε και σχετικά βίντεο μέσα από την πόλη.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης την Κυριακή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο thestival.gr η χιονόπτωση σημειώθηκε στο δρόμο από Νέα Μεσήβρια για Ξηροχώρι και Πρόχωμα.

Ακόμη, χιόνισε στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Ευζώνων από το χιλιόμετρο 506 μέχρι 511 καθώς και στην παλαιά Βεροίας από τη διασταύρωση της γέφυρας προς την έξοδο.

Παράλληλα, ασθενής χιονόπτωση ξεκίνησε νωρίς το βράδυ της Κυριακής σε Λαχανά, Σοχό και Ασκό αλλά στην εθνική Θεσσαλονίκης – Σερρών στο ρεύμα εξόδου μετά τη διασταύρωση Λαγκαδά.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η χιονόπτωση στον Έβρο όπου αργά το απόγευμα της Κυριακής και ύστερα από παρέμβαση της Πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα που είχαν ακινητοποιηθεί μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώνονταν από το απόγευμα της Κυριακής στα ορεινά της Ηπείρου και κυρίως στις περιοχές Ζαγορίου, Κόνιτσας και Μετσόβου.

Σε «θάλασσα» έχουν μετατραπεί εκτάσεις στο δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων

Η χθεσινή νύχτα ήταν δύσκολη για τους κατοίκους περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα, να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο, ρέματα και ποταμοί όπως ο Πηνειός με τους παραποτάμους του να έχουν υπερχειλίσει, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

Ειδικά στην περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας, ο κάμπος έχει μετατραπεί σε «θάλασσα» από τη μεγάλη συγκέντρωση νερού.


Κλειστά σχολεία σε πολλούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας

Λόγω των κακών καιρικών συνθήκων και της χιονόπτωσης που πλήττει την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, σήμερα Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών. Οι παιδικοί σταθμοί στο δήμο Φλώρινας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης, στην Π.Ε Κοζάνης, με απόφαση των δημάρχων, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Εορδαίας και Βοϊου. Στον δήμο Σερβίων Βελβεντού δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Καμβουνίων και Λειβαδερού, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου Αθανάσιου Κοσματόπουλου, για τα σχολεία στα Σέρβια και το Βελβεντό η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί στις επτά το πρωί.

Στην Εγνατία οδό η κίνηση των οχημάτων γίνεται χωρίς προβλήματα, ενώ χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς και αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Φλώρινας, της Καστοριάς και της Κοζάνης.

Ταλαιπωρία από ακυρώσεις πτήσεων προς το «Μακεδονία»

Ταλαιπωρία προκάλεσαν στους επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν την Κυριακή προς Θεσσαλονίκη οι ακυρώσεις πτήσεων προς το αεροδρόμιο Μακεδονία λόγω των χαμηλών νεφώσεων που επικρατούσαν από το πρωί της Κυριακής.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της Fraport, Γιάννης Παπάζογλου, από χθες το πρωί ακυρώθηκαν τρεις πτήσεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη καθώς και πτήσεις από Ρόδο, Χανιά, Μυτιλήνη, Καβάλα και Λάρνακα προς Θεσσαλονίκη. Επίσης, επτά πτήσεις από το εξωτερικό λόγω των καιρικών συνθηκών αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Καβάλας, ενώ η προσγείωσης μιας πτήσης από το Ντίσελντορφ έγινε στην Αθήνα αντί της Θεσσαλονίκης.

«Ήταν δύσκολη ημέρα λόγω των καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν από το πρωί. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης επηρεάζεται μόνο στο κομμάτι των αφίξεων από τις καιρικές συνθήκες. Το αεροδρόμιο είναι έτοιμο να το αντιμετωπίσει. Έχουν γίνει και οι απαραίτητες ασκήσεις ετοιμότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση της χιονόπτωσης. Οπότε αν το φαινόμενο είναι στο πλαίσιο το οποίο προβλέπεται επιχειρησιακά δεν θα έχουμε κανένα θέμα. Αν ξεφύγει μπορεί και αύριο να έχουμε κάποια θέματα», ανέφερε ο κ Παπάζογλου.

«Θύμωσε» ο Σπερχειός

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες στη Φθιώτιδα για τον Σπερχειό που για μια ακόμη φορά έχει φουσκώσει μετά τις έντονες βροχές.

Ενδεικτικά η γέφυρα στο Καστρί έκλεισε για μία ακόμη φορά αφού το ποτάμι έφτασε και πάλι τα όρια του αγροτικού δρόμου. Το ποτάμι παρουσιάζεται φουσκωμένο στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς πιο ψηλά η «τροφοδοσία» του από νερό ήταν πιο περιορισμένη, συνέπεια της χιονόπτωσης στον Τυμφρηστό και στα Βαρδούσια.

Πού χρειάζονται αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία

Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους οδηγούς για τους δρόμους όπου η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, εξέδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας:

  • Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) από το 94 ο έως το 97 ο χιλιόμετρο,
  • Επαρχιακή Οδό Βέροιας – Σελίου από το 18ο χιλιόμετρο,
  • Επαρχιακή Οδό Νάουσας – Σελίου από το 13ο χιλιόμετρο,
  • Επαρχιακή Οδό Νάουσας – 3/5 Πηγάδια από το 12ο χιλιόμετρο.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας:

Επαρχιακή Οδό Άρνισσας – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, από το 10ο χιλιόμετρο και

Επαρχιακή Οδό Κερασιάς – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, από το 7ο χιλιόμετρο.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών:

Επαρχιακή Οδό Σερρών – Λαϊλιά (χιονοδρομικό κέντρο) από το 15ο χιλιόμετρο και από το 15ο έως το 30ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών – Άνω Βροντού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.