ΗΠΑ: Εκκενώνονται οι ανατολικές ακτές πριν την άφιξη του κυκλώνα Φλόρενς

ΗΠΑ: Εκκενώνονται οι ανατολικές ακτές πριν την άφιξη του κυκλώνα Φλόρενς

Οι παράκτιες κοινότητες στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα ερήμωσαν σήμερα, καθώς ο τυφώνας Φλόρενς απειλεί με καταστροφικές πλημμύρες ένα μεγάλο μέρος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ!

Πιστεύεται ότι θα είναι η πιο ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει τις νοτιοανατολικές Πολιτείες εδώ και δεκαετίες. Ο τυφώνας Φλόρενς συνοδεύεται από ανέμους που φτάνουν τα 215 χιλιόμετρα την ώρα και ακολουθεί μια πορεία τέτοια που δείχνει ότι ο πυρήνας της θα πλήξει τα νότια παράλια της Βόρειας Καρολίνας την Παρασκευή, όπως εκτιμά το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις του NHC, οι σφοδρές βροχοπτώσεις μπορεί να συνεχιστούν για μέρες, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για πλημμύρες από τη Νότια Καρολίνα –όπου σε ορισμένες περιοχές θα πέσει ακόμη και 1 μέτρο βροχή– μέχρι τη Βιρτζίνια.

Ο τυφώνας Φλόρενς που τρομάζει!

Ο τυφώνας είναι κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον. Ο Τζεφ Μπάιαρντ, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA), προειδοποίησε τους κατοίκους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ακτές της Καρολίνας μπορεί να δεχτούν μια γροθιά σαν του Μάικ Τάισον».

«Ο χρόνος που είχαμε για να προετοιμαστούμε σχεδόν τελείωσε. Η καταστροφή είναι στο κατώφλι μας κι έρχεται», είπε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, σήμερα το πρωί.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαταχθεί να φύγουν αμέσως από τα παράλια και στις τρεις Πολιτείες. Πανεπιστήμια, σχολεία και εργοστάσια έκλεισαν.

Το NHC ανέφερε ότι οι άνεμοι θα πλήξουν την περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ενώ το κέντρο της θύελλας θα φτάσει στα παράλια την Παρασκευή. Στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα η Φλόρενς βρισκόταν σε απόσταση περίπου 855 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Κέιπ Φίαρ, στη Βόρεια Καρολίνα.

Πολύ σοβαρός θεωρείται ο κίνδυνος από τα φουσκωμένα νερά της θάλασσας, τα κύματα που θα πλήξουν τις ακτές, προειδοποίησε ο διευθυντής της FEMA Μπροκ Λονγκ μιλώντας στην εκπομπή Good Morning America του δικτύου ABC.

«Οι άνθρωποι δεν θα επιβιώσουν για να αφηγηθούν την εμπειρία τους» αν πληγούν από τέτοια κύματα, τόνισε.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει διοχετεύσει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τη FEMA στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων, που ελέγχει τα σύνορα. Αυτή η μείωση του προϋπολογισμού όμως δεν επηρεάζει τις δυνατότητες της ανταπόκρισης της FEMA, διαβεβαίωσε ο Μπάιαρντ.

Ο τελευταίος τυφώνας κατηγορίας 4 που έπληξε τη Βόρεια Καρολίνα ήταν ο Χέιζελ, το 1954. Τότε, είχαν σκοτωθεί 19 άνθρωποι.

Οι αρχές και στις τρεις Πολιτείες οργανώνουν καταφύγια, προετοιμάζουν τα 16 εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και τροποποιούν την κυκλοφορία, ώστε όλοι οι μεγάλοι δρόμοι να οδηγούν τα αυτοκίνητα μακριά από την ακτογραμμή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.