ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Εισβάλλει ο «Τηλέμαχος» – Χιόνια μέχρι και στην Αθήνα – Βελτίωση από Τετάρτη (upd)

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Εισβάλλει ο «Τηλέμαχος» – Χιόνια μέχρι και στην Αθήνα – Βελτίωση από Τετάρτη (upd)

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε την Κυριακή η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προειδοποιώντας για την έλευση της κακοκαιρίας «Τηλέμαχος» που φέρει πυκνές χιονοπτώσεις και δριμύ ψύχος.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) meteo.gr, ο «Τηλέμαχος» δεν θα έχει τη διάρκεια της «Σοφίας» και τα φαινόμενα δεν θα είναι γενικευμένα αλλά θα εκδηλωθούν κυρίως στις περιοχές από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Ο «Τηλέμαχος» έρχεται -όπως η «Σοφία»- και αυτός από τα βόρεια, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες κινούνται προς τη χώρα μας, φέρνοντας χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Πού θα «χτυπήσει» το νέο κύμα κακοκαιρίας

Η ηλιοφάνεια της Κυριακής θα είναι παροδική και από αύριο ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχής και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά

Α. Πολύ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τη Δευτέρα (07-01-2019) και την Τρίτη (08-01-2019) κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

Β. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από το μεσημέρι της Δευτέρας (07-01-2019) στη Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Εύβοια και από το βράδυ της Δευτέρας (07-01-2019) στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής κυρίως ανατολικής και βόρειας), καθώς και σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), οι οποίες την Τρίτη (08-01-2019) αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι και στα υπόλοιπα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, επισημαίνεται ότι την Τετάρτη (09-01-2019) αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινα-ημιορεινα της ηπειρωτικής χώρας και θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους στα πελάγη.

Μετά το πρόσφατο κύμα χιονοπτώσεων και ψύχους στη χώρα μας με τις ελάχιστες τιμές να φτάνουν σε πολύ χαμηλές τιμές κυρίως στα Βορειοδυτικά (σήμερα είχαμε -21,4 βαθμούς στη Φλώρινα, -15,9 στη Καστοριά και -11,2 στα Γιάννενα) από τη Δευτέρα νέα διαταραχή θα επηρεάσει τη χώρα μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης όπως αυτή περιγράφεται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα αλλά και στις κατώτερες στάθμες θα εισβάλλουν από την ανατολική Ευρώπη και θα προκαλέσουν και πάλι χιονοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της χώρας μας.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας και καθώς έρχονται νοτιότερα οι ξηρές και ψυχρές μάζες από τα βόρεια θα προκαλέσουν φαινόμενα υετού κυρίως πάνω από τα ανατολικά προσήνεμα και θα επηρεαστεί κυρίως η Χαλκιδική, οι βόρειες Σποράδες, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η ανατολική και η κεντρική Πελοπόννησος καθώς επίσης και τα νησιά του Αιγαίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Από την Τετάρτη θα έχουμε σημαντική βελτίωση.

Κατά τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα βορειότερα τμήματα και κυρίως στη Χαλκιδική, ωστόσο στα υπόλοιπα θα ενταθούν και θα επεκταθούν νοτιότερα.

Πού θα το «στρώσει»:

Αν και το ύψη χιονιού δεν θα είναι πολλά, οι μεγαλύτερες εντάσεις στην Αττική προβλέπονται κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού, κατά τις βραδινές ώρες ενώ θα χιονίσει και στην πόλη της Αθήνας.

Για το εάν θα το «στρώσει» , αυτό εξαρτάται από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, αν και η ώρα εκδήλωσης (νύχτα) είναι ένας ευνοϊκός παράγοντας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν.

Σημειώνουμε ότι οι χιονοπτώσεις που θα ξεκινήσουν από το δεύτερο κύμα την Τετάρτη θα σημειωθούν κατά κανόνα πάνω από τις ορεινές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας με τα υψόμετρα να ανεβαίνουν βαθμιαία μέσα στην Πέμπτη.

Περιοχές χιονοπτώσεων από μεσημέρι Δευτέρας έως και Πέμπτη:

Θα έχουμε ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο από το μεσημέρι της Δευτέρας με εντάσεις έως 8 μποφόρ ενώ οι άνεμοι θα γυρίσουν σε νοτιάδες από την Τετάρτη και θα ενισχυθούν σε όλα τα πελάγη, σηκώνοντας και την θερμοκρασία κατά 5-10 βαθμούς Κελσίου.

Πεδίο ανέμων από μεσημέρι Δευτέρας έως και Πέμπτη:

“LAKE EFFECT SNOW”: Το φαινόμενο των Μεγάλων Λιμνών

Το φαινόμενο αυτό απαντάται στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά και προκαλεί πολλά χιόνια σε αυτές τις περιοχές όπου βρίσκεται ένα λιμναίο συγκρότημα των πέντε μεγάλων λιμνών.

Σε μικρότερη ένταση και έκταση ανάλογο φαινόμενο μπορεί να συμβεί και στο Αιγαίο όταν κατέρχονται οι ξηρές και πολύ ψυχρές αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη.

Τότε ανάμεσα στη θερμή υδάτινη επιφάνεια του Αιγαίου (με θερμοκρασίες περί τους 15 με 16 βαθμούς αυτή την περίοδο) και τον παγερό αέρα της ανατολικής Ευρώπης αναπτύσσονται ισχυρές καθ΄ ύψος θερμοκρασιακές αντιθέσεις, οι οποίες αποσταθεροποιούν την αέρια μάζα που βρίσκεται πάνω από τη θερμότερη μάζα του Αιγαίου (διότι ο ψυχρότερος αέρας που υπέρκειται ενός θερμότερου αέρα, τον εξαναγκάζει σε ανοδική κίνηση).

Αυτό προκύπτει από μελέτες που έχουν δείξει ότι, όταν ανάμεσα στην υδάτινη επιφάνεια και τη στάθμη των 850 hPa (περίπου στο ύψος των 1.500 m), η διαφορά θερμοκρασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 C.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η διαφορά θερμοκρασιών δίνει σημαντική ενέργεια στο σχηματισμό των ζωνών ισχυρής χιονόπτωσης. Όσο κινείται ο ψυχρός αέρας πάνω από τα θερμότερα νερά, τόσο πιο ασταθής καθίσταται η συγκεκριμένη αέρια μάζα και τόσο ενισχύεται η καθ΄ ύψος) δύναμή της. Εκτός από τις παραπάνω προϋποθέσεις, η τοπογραφία της περιοχής μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του φαινομένου , όπως συμβαίνει με τον κλασικό καιρό βορείου ρεύματος υποβοηθώντας τη σύγκλιση ανέμων διαφόρων διευθύνσεων κατά μήκος των ακτών της Ανατολικής Ελλάδος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.