Τέταρτο κύμα κακοκαιρίας: Έρχεται η «Υπατία» με χιόνια, παγετό και ισχυρές καταιγίδες – Πού θα «κτυπήσει» (βίντεο)

Τέταρτο κύμα κακοκαιρίας: Έρχεται η «Υπατία» με χιόνια, παγετό και ισχυρές καταιγίδες – Πού θα «κτυπήσει» (βίντεο)

Με τον «Ραφαήλ», τη «Σοφία» και τον «Τηλέμαχο», η «Υπατία» είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας, το τέταρτο κατά σειρά σε διάστημα δέκα ημερών, που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από την Τετάρτη, με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκη και τους θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη.

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά και έως το απόγευμα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ από το μεσημέρι στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Παγετός θα σημειωθεί έως τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -12 έως 1, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -6 έως 3, στη Θράκη από -1 έως 10, στη Θεσσαλία από -3 έως 7, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 12, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 4 έως 12, και στην Κρήτη από 3 έως 13.

Αρναούτογλου: Σ’ αυτές τις περιοχές θα χιονίσει πολύ την Τετάρτη – Έρχονται και καταιγίδες

«Μεγάλη, μεγάλη προσοχή…» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Σάκης Αρναούτογλου, αναλύοντας όλα τα δεδομένα και καταγράφοντας τις περιοχές που θα δεχτούν πολύ έντονες χιονοπτώσεις το πρωί λόγω εγκλωβισμού ψύχους.

Χειμωνιάτικο θα παραμείνει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες 24 με 48 ώρες. Συγκεκριμένα, τα φαινόμενα θα είναι διαφορετικά από αυτά που είχαμε μέχρι σήμερα.

Θα σημειωθούν καταιγίδες, με ισχυρούς νοτιοδυτικούς ανέμους σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ωστόσο στην Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Ήπειρο δεν θα πνέουν οι θυελλώδεις άνεμοι με αποτέλεσμα να παραμείνει το ψύχος και οι χιονοπτώσεις.

Την Τετάρτη ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση από τα δυτικά με τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια.

Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.

Τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα βαθμιαία στα υπόλοιπα θα είναι κατά τόπους έντονα.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 6 βαθμιαία 7 με 8 και στο Αιγαίο πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί, βορειοδυτικοί 5 με 6 στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία σε άνοδο, όμως τις βραδινές και κυρίως τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Παράλληλα βροχές θα πέσουν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου και από τα βορειοδυτικά και έως το απόγευμα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Παγετός θα σημειωθεί έως τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και στα πελάγη θα φτάσουν από το μεσημέρι τα 8 έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές από το μεσημέρι και χιόνια στην Πάρνηθα και το Κιθαιρώνα, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων από το απόγευμα. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες.

Την Πέμπτη, αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά ορεινά, στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ, όμως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα σημαντική πτώση.

Κλειστά σχολεία και αλλαγές ωραρίου την Τετάρτη

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αποφάσεις των Δήμων ανά Π.Ε. περί διακοπής μαθημάτων για την Τετάρτη 9/1/2019 λόγω έκτακτων αναγκών (παγετός-χιονόπτωση), αύριο, Τετάρτη, κλειστά όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής θα παραμείνουν τα σχολεία στις εξής περιοχές:

Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των δήμων:

1. Δήμος Γαλατσίου – Ανοικτοί θα παραμείνουν οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου

Π.Ε. Ανατολικής Αττικής κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Μαραθώνα – δεν έχουμε ενημέρωση για παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς
2. Δήμος Διονύσου – δεν έχουμε ενημέρωση για παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς
3. Δήμος Ωρωπού – Κλειστοί θα παραμείνουν και οι Ιδιωτικοί και Δημόσιοι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
4. Δήμος Αχαρνών – δεν έχουμε ενημέρωση για παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Π.Ε. Ανατολικής Αττικής αλλαγή ωραρίου έναρξης μαθημάτων σχολικών μονάδων Α/βαθμίας & Β/βαθμίας εκπαίδευσης

1. Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος – Έναρξη μαθημάτων στις 10:00 π.μ.
2. Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου – Δ.Κ.Πικερμίου – Έναρξη μαθημάτων στις 9:30 π.μ.

Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων

1. Δήμος Πεντέλης – Κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου
2. Δήμος Κηφισιάς – Κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου

Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών αλλαγή ωραρίου έναρξης μαθημάτων σχολικών μονάδων Α/βαθμίας & Β/βαθμίας εκπαίδευσης

1. Δήμος Χαλανδρίου – Έναρξη μαθημάτων στις 10:00 π.μ. και έναρξη λειτουργίας παιδικών σταθμών του δήμου στις 10:00 π.μ.
2. Δήμος Παπάγου-Χολαργού – Έναρξη μαθημάτων στις 10:00 π.μ. – Οι παιδικοί σταθμοί του δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά

Υπενθυμίζεται πως η πληροφόρηση αυτή θα επικαιροποιείται ανάλογα με τη νεότερη ενημέρωση από τους Δήμους.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα κρατούν κλειστά και σχολεία σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, στο νομό Θεσσαλονίκης, στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, κλειστό θα παραμείνει το 25ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου, ενώ οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες του δήμου λειτουργούν κανονικά. Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Πυλαίας και Πανοράματος, με εξαίρεση το Λύκειο Πανοράματος όπου διαπιστώθηκε βλάβη στο σύστημα υδροδότησης και απαιτείται αποκατάσταση. Επίσης, κλειστό, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνει και το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων.

Για τα σχολεία στη δημοτική ενότητα Χορτιάτη η διοίκηση του δήμου αποφάσισε με γνώμονα την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, λόγω και του συνεχιζόμενου παγετού, αλλά και της πρόβλεψης της ΕΜΥ για τη συνέχιση της κακοκαιρίας να παραμείνουν κλειστά. Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και το Φίλυρο.

Κλειστά τα σχολεία θα παραμείνουν και στον δήμο Θερμαϊκού λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), που θα ανοίξουν ταυτόχρονα με τα σχολεία. Ανοικτοί, ωστόσο, θα παραμείνουν αύριο όλοι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου.

Στον δήμο Θέρμης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Περιστεράς, του Κ.Σχολαρίου, της Καρδίας, του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου με απόφαση δημάρχου. Κανονικά, βεβαίως, θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα σχολεία του δήμου Θέρμης. Ανοιχτό θα είναι το 2ο ΓΕΛ Μίκρας και τα υπόλοιπα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Θέρμης. Επίσης, τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν στα Πεύκα του δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Εξαιτίας του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών δεν θα λειτουργήσουν τα σχολικά συγκροτήματα σε όλους τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Πιερίας, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στον δήμο Βέροιας για λόγους ασφάλειας μαθητών και διδασκόντων.

Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Κιλκίς και Σέρρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τον δήμο Κιλκίς και τον δήμο Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το παγωμένο χιόνι. Είναι χαρακτηριστικό ότι σ΄ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία η θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτή την ώρα είναι κάτω από το μηδέν, ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στο Λαγκαδά ο υδράργυρος έπεσε στους – 9 βαθμούς.

Εκτός από το νομό Κιλκίς, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, επίσης, περιοχές του δήμου Σιντικής, της Περιφερειακής Ενότητα Σερρών και πιο συγκεκριμένα οι τοπικές κοινότητες Άνω Ποροϊων, Κάτω Ποροϊων, Μακρυνίτσας, Νεοχωρίου, Πλατανακίων, Καστανούσσης και Ανατολής, της δημοτικής ενότητας Κερκίνης, οι τοπικές κοινότητες: Ακριτοχωρίου και Μανδρακίου, της δημοτικής ενότητας Πετριτσίου και οι δημοτικές ενότητες Αγκίστρου, Αχλαδοχωρίου και Προμαχώνα.

Εξάλλου, ιδιαίτερα χαμηλές παραμένουν οι θερμοκρασίες στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας με τη θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης να φτάνει νωρίς το βράδυ της Τρίτης τους -1, στον Λαγκαδά – 9 βαθμοί, στην Βέροια -3, στα Γιαννιτσά -2, στην Ασπροβάλτα -3, στην Αριδαία -3 και στο Κιλκίς -4

Προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στην Εύβοια

Διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης αλλά και της υδροδότησης λόγω της χιονόπτωσης. Χωρίς ρεύμα είναι από τα ξημερώματα της Τρίτης παραμένουν κάτοικοι περιοχών που επλήγησαν από τη χιονόπτωση στο Δήμο Χαλκιδέων. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές είναι το ΠΕΪ Δοκού και το Μπούρτζι. Χωρίς νερό φαίνεται πως έχουν μείνει και αρκετά σπίτια στο κέντρο της Χαλκίδας. Σύμφωνα με την Ευβοϊκή Γνώμη οι διακοπές νερού οφείλονται στη μη λειτουργία των αντλιοστασίων στα Ερια Καθενών, η οποία με τη σειρά της έχει ως αιτία τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Πού υπάρχουν κλειστοί δρόμοι-Που χρειάζονται αλυσίδες

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ενημέρωση της Αστυνομίας, κλειστοί δρόμοι και αλυσίδες, σε όλη την Επικράτεια χρειάζονται σε αυτές τις περιοχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.