ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Έχουν τρελαθεί οι Γροιλανδοί με τον καύσωνα που έχει επισκεφτεί την χώρα τους

Έχουν τρελαθεί οι Γροιλανδοί με τον καύσωνα που έχει επισκεφτεί την χώρα τους

Στη Γροιλανδία έχει φτάσει το ακραίο κύμα καύσωνα, το οποίο ξεκίνησε από τη Σαχάρα και πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη από την περασμένη εβδομάδα, με τον υδράργυρο να αναμένεται να φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη τις επόμενες μέρες.

Η Γροιλανδία φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επιφάνεια παγετώνων παγκοσμίως. Και όταν οι πάγοι λιώνουν σημαντικά – όπως αναμένεται να γίνει φέτος- αυτό έχει αντίκτυπο σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αφού αυξάνεται το επίπεδο της θάλασσας.

Οι πάγοι της Γροιλανδίας συνήθως λιώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο φέτος ξεκίνησαν να λιώνουν πολύ νωρίτερα, από τον Μάιο, με τον καύσωνα αυτής της εβδομάδας να επιταχύνει περισσότερο το λιώσιμο.

Οι πάγοι φτάνουν τις 3.000 μέτρα σε ύψους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η επιφάνειά τους θα είναι ιδιαίτερα ζεστή αυτή την εβδομάδα, μόλις λίγους βαθμούς υπό του μηδενός.

«Είναι πολύ ζεστή θερμοκρασία για αυτό το υψόμετρο», δήλωσε η ειδικός σε θέματα κλίματος του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας Ruth Mottram.

Το 2019 θα μπορούσε να πλησιάσει το ρεκόρ του 2012, είπε από την πλευρά του ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα πάγου στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας Jason Box. Εκείνο τον χρόνο, οι πάγοι της Γροιλανδίας μειώθηκαν 450 εκατομμύρια τόνους – που ισοδυναμεί σε περισσότερους από 14.000 τόνους χαμένου πάγου ανά δευτερόλεπτο.

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Αυτό που συμβαίνει στην Γροιλανδία θα γίνεται αισθητό σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Box το λιώσιμο φέτος θα πλημμυρίσει τον Βόρειο Ατλαντικό με φρέσκο νερό, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον καιρό στην βορειοδυτική Ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ισχυρότερες καταιγίδες, πρόσθεσε ο ίδιος, επικαλούμενος τις πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 και το 2016.

«Οτιδήποτε συμβαίνει στην Γροιλανδία, έχει αντίκτυπο παρακάτω».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέτοιες χρονιές, όπως το 2012, αλλά και το 2019, το νερό που παράγεται από τους πάγους της Γροιλανδίας προσθέτει περισσότερο από ένα χιλιοστό στο επίπεδο της θάλασσας παγκοσμίως. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Box, στις τροπικές χώρες θα μπορούσε να σημειωθεί μια αύξηση δύο χιλιοστών ή και παραπάνω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.