ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

«Κατεβάσατε» τα χειμωνιάτικα; Βάλτε τα μέσα έρχονται… 30αρια

«Κατεβάσατε» τα χειμωνιάτικα; Βάλτε τα μέσα έρχονται… 30αρια

Όσοι «κατεβάσατε» τα χειμωνιάτικα από το πατάρι, μην τα φορέσετε ακόμη καθώς ο καιρός έχει βαλθεί να μας… τρελάνει. Από την μία έχουμε βροχές και καταιγίδες που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και καταστροφές και από την άλλη θα έχουμε ζέστη και υγρασία.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τις επόμενες ημέρες έρχεται στην Ελλάδα ένας αντικυκλώνας που αναμένεται να φέρνει τα… πάνω κάτω στον φθινοπωρινό καιρό και σύμφωνα με τις προβλέψεις στη χώρα επιστρέφει το καλοκαίρι, με θερμοκρασίες που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Η καλοκαιρία αυτή αναμένεται να κρατήσει μέχρι το τέλος του μήνα κάνοντας όμως ένα μικρό «διάλειμμα» για τρεις μέρες με βροχές.

Όπως λοιπόν αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, ένας εκτεταμένος αντικυκλώνας, δηλαδή υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα έχουν τη τάση να εγκατασταθούν στις κεντροανατολικές περιοχές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να επικρατήσει σχετική καλοκαιρία για την εποχή σε όλες αυτές τις περιοχές και ασφαλώς, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Ακριβώς την ίδια στιγμή, στα δυτικά βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα της Ευρώπης θα επικρατεί ένας άλλος… καιρικός Θεός, με συνεχόμενες βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας. Άρα μετά τις ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, ας προετοιμαστούμε για ένα παρατεταμένο διάστημα καλοκαιρίας.

  • Στους 28 με 30 βαθμούς οι θερμοκρασίες

Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες θα αγγίξουν τους 28 με 30 βαθμούς τα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα, ενώ πολύ τοπικά στη δυτική Ελλάδα, ενδεχομένως να φτάσει η θερμοκρασία τους 32 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, οι άνεμοι δεν θα προκαλούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ενώ νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ θα επικρατεί μια σχετική δροσιά έως και ψύχρα στις ορεινότερες περιοχές.

  • Τι είναι ο αντικυκλώνας

Αντικυκλώνας είναι ουσιαστικά το πεδίο υψηλού βαρομετρικού (ή υψηλό βαρομετρικό) και ορίζεται ως μια περιοχή όπου επικρατούν υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης από τις γειτονικές περιοχές.

Λόγω του ορισμού του, ένα υψηλό βαρομετρικό σε μία περιοχή της γης μπορεί να έχει κέντρο 1010 hPa, ενώ ένα χαμηλό βαρομετρικό σε κάποια μακρινή περιοχή μπορεί να έχει πίεση 1015 hPa στο κέντρο του.

  • Καιρός που σχετίζεται με τα υψηλά βαρομετρικά

Στη συνείδηση της κοινής γνώμης, τα υψηλά βαρομετρικά σχετίζονται εξ ορισμού με καλοκαιρία. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντοτε αλήθεια, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η ύπαρξη ενός αντικυκλώνα μπορεί να σχετίζεται με:

  • παρατεταμένη περίοδο με ομίχλες, όπως συνέβη τα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου 2006 στις περιοχές της Φλώρινας και του κάμπου της Καβάλας
  • έντονη θερμοκρασιακή αναστροφή και κακή ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, κυρίως σε αστικές ή/και βιομηχανοποιημένες περιοχές
  • πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες σε περίπτωση ανέφελου ουρανού.

συνθήκες καύσωνα

Πρόγνωση του καιρού μέχρι την Κυριακή

  • ΠΕΜΠΤΗ 10-10-2019

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πυκνώσουν και από το απόγευμα στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-10-2019

Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και από τις απογευματινές ώρες στα νότια. Βελτίωση στα δυτικά από τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Στα υπόλοιπα αρχικά από νότιες διευθυνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα βόρεια σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση και στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές.

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 12-10-2019
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία , τα ανατολικά ηπειρωτικά και τη βόρεια Κρήτη, με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθυνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.