Ν.Καντερές: «Μέχρι και το τέλος αυτού του μήνα δεν δείχνει να έχουμε κάποια ψυχρή εισβολή»

Ν.Καντερές: «Μέχρι και το τέλος αυτού του μήνα δεν δείχνει να έχουμε κάποια ψυχρή εισβολή»

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, όχι μόνο δεν φαίνεται στους χάρτες αυτού του είδους η ψυχρή εισβολή που αναφέρετε τις τελευταίες ημέρες, αλλά σε αντίθεση με αυτό οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σταδιακά ξεπερνώντας κατά περιπτώσεις και τα επίπεδα της εποχής.

«Μέχρι και το τέλος αυτού του μήνα δεν δείχνει να έχουμε κάποια ψυχρή εισβολή. Κακώς έγινε αυτή η ενημέρωση ειδικά κι όταν απευθύνεται στο κοινό και με κάποιες κατευθύνσεις προς την πολιτεία. Δεν γίνεται να δίνουν ψευδαίσθηση στον κόσμο άτομα τα οποία δεν είναι προγνώστες. Οι θερμοκρασίες θα είναι πάνω από τις κανονικές γι’ αυτές τις ημέρες. Είμαι 40 χρόνια σ’ αυτή την επιστήμη και δεν ήθελα ποτέ να προκαλώ τον κόσμο, ακόμα και όταν τα πράγματα με τον καιρό ήταν δύσκολα πρόσεχα τα λόγια μου. Στην προσωπική του σελίδα μπορεί να γράφει ο κάθε ένας ότι θέλει όταν απευθυνόμαστε στον κόσμο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νίκου Καντερέ σήμερα Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία θα σημειωθούν χαμηλές θερμοκρασίας καθώς οι βοριάδες εξασθενούν.

«Χαμηλές θερμοκρασίες και ομίχλες θα έχουμε μόνο σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου είχαμε και παγωμένη ομίχλη λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Το γεγονός είναι ότι από αύριο Τρίτη ο καιρός βελτιώνεται αισθητά, η θερμοκρασία ξεκινάει ν’ ανεβαίνει σε όλη τη χώρα, ενώ Τετάρτη ο καιρός θα γίνει ακόμα καλύτερος και οι θερμοκρασίες θα είναι ακόμη πιο υψηλές. Οι άνεμοι επίσης θα είναι εξασθενημένοι με τις θάλασσες να είναι αρκετά καλές».

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του διακεκριμένου μετεωρολόγου την Πέμπτη το απόγευμα προς Παρασκευή μεσημέρι περνάει μια ψυχρή εισβολή. «Αυτή, βασικά θα χτυπήσει την Τουρκία, και στη χώρα μας θα επηρεάσει τις ανατολικές περιοχές με μια πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας χωρίς να δώσει κάποια ιδιαίτερα φαινόμενα. Από το Σάββατο και την Κυριακή ανεβαίνει ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία, η οποία θα συνεχιστεί και την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου που θα έχουμε και κάποιες βροχοπτώσεις όχι σημαντικές. Σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε τις θερμοκρασίες εκείνες για τις οποίες μιλούσαν κάποιοι της τάξεως των -11 και -12. Αντίθετα αντί γι’ αυτές θα έχουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 5 και 6 βαθμών με άλλα λόγια η μέρα με τη νύχτα».

Τη νέα αυτή κόντρα δημιούργησε η καινούργια ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο οποίος το Σάββατο προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικές με την ψυχρή εισβολή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ο οποίος αντλεί στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο προς το τέλος της εβδομάδας πολικής προέλευσης αέρια μάζα θα σαρώσει μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης, καθώς αυτή θα κινηθεί από μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη νοτιότερα.

«Φαίνεται λοιπόν ότι μέσω της Ουκρανίας μέρος αυτής θα επηρεάσει και τη χώρα μας με την ισόθερμη των -7 με -8 βαθμών Κελσίου στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας να φτάνει μέχρι και την Αττική. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν κατά πόσο η όλη αυτή εξέλιξη θα ενεργοποιήσει το Αιγαίο γεγονός που θα κρίνει και την εξέλιξη των χιονοπτώσεων με τα πρώτα στοιχεία να θέλουν να επηρεάζεται η ανατολική Ελλάδα σε ότι αφορά τα φαινόμενα συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής», αναφέρει και προσθέτει «Από εκεί και μετά προχωρώντας πιο πολύ στο τέλος του μήνα το παγκόσμιο μοντέλο μας συνεχίζει να δίνει ισχυρή κατάβαση πολικού ψύχους σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης επηρεάζοντας και την χώρα μας με θερμοκρασίες χαμηλότερες των -10 βαθμών Κελσίου στην κατώτερη ατμόσφαιρα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην ανάρτηση του ο μετεωρολόγος εκτός από την πρόβλεψη του κάνει σαφή και την ετοιμότητα στην οποία πρέπει να βρίσκονται πολίτες και πολιτεία. «Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα η εκτίμησή μου είναι ότι η πρώτη κατάβαση ψύχους στο τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει τον δρόμο για ισχυρότερα κύματα. Όπως είχα αναφέρει τέτοια κύματα ψύχους από τις βόρειες χώρες δημιουργούν εκρηκτικές κυκλωνογεννέσεις (ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά) καθώς συναντούν θερμές θάλασσες. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει όταν συναντήσουν την Μεσόγειο. Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζω να επιμένω στο να υπάρχει μία ετοιμότητα γιατί το κλείσιμο του μήνα δείχνει αρκετά επικίνδυνο και δε νομίζω ότι αν επαληθευτούν αυτά τα στοιχεία, μια ενημέρωση την τελευταία στιγμή θα μπορέσει να θέσει σε ετοιμότητα πολίτες και πολιτεία. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένω με αναρτήσεις μου αρκετές ημέρες πριν χωρίς όμως να είμαι σε θέση να μιλήσω με ακριβείς ημερομηνίες μιας και στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση βλέπουμε την τάση του καιρού και όχι με περισσότερη ακρίβεια τι θα κάνει και που».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.