Fallstreak Hole: Το σπάνιο φαινόμενο που «σκίασε» τον Αθηναϊκό ουρανό (βίντεο)

Fallstreak Hole: Το σπάνιο φαινόμενο που «σκίασε» τον Αθηναϊκό ουρανό (βίντεο)

Ένας σπάνιος σχηματισμός νεφών δημιουργήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον ουρανό της Αθήνας, με αρκετούς κατοίκους της πρωτεύουσας να σπεύδουν να απαθανατίσουν την άκρως εντυπωσιακή εικόνα.

Σύμφωνα με το «meteo» του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται «Fallstreak hole» και οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων.

Πού οφείλεται ο νεφικός σχηματισμός;

Τα νέφη, τα οποία βρίσκονται πάνω από το ύψος των 5-6 χιλιομέτρων στην τροπόσφαιρα, αποτελούνται κυρίως από νερό ακόμη και αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, κάτω από -20 βαθμούς Κελσίου.

Το νερό σ’ αυτή την κατάσταση, βρίσκεται σε υπέρτηξη και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν πυρήνες συμπύκνωσης (σ.σ. αλάτι, άνθρακας, ιωδιούχος άργυρος ή άλλα μέταλλα) ώστε να σχηματίσουν κανονικές σταγόνες ή παγοκρυστάλλους (σ.σ. για να σχηματιστεί σταγόνα βροχής ή παγοκρύσταλλος χρειάζεται οπωσδήποτε μια στέρεη επιφάνεια να προσκολληθεί).

Όταν εμφανίζονται πυρήνες συμπύκνωσης, αναλαμβάνει δουλειά ο μηχανισμός «Bergeron», σύμφωνα με τον οποίο η δημιουργία παγοκρυστάλλων γίνεται σε βάρος των γειτονικών σταγόνων.

Οι σταγόνες δηλαδή εξατμίζονται και οι υδρατμοί αυξάνουν το μέγεθος των παγοκρυστάλλων, μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να αρχίσουν να πέφτουν, όπως φαίνεται στο κέντρο της τρύπας.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εμφανιστούν πυρήνες συμπύκνωσης σ’ αυτά τα ύψη, είναι με το πέρασμα ενός αεροσκάφους που δημιουργεί περιοχή χαμηλής πίεσης, άρα ο αέρας ψύχεται γρήγορα και δημιουργούνται οι πρώτοι παγοκρύσταλλοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.