Κακοκαιρία «Ιανός»: Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην Ελλάδα – Πότε συνέβη ξανά;

Κακοκαιρία «Ιανός»: Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην Ελλάδα – Πότε συνέβη ξανά;

Ήδη σε κάποιες περιοχές η κακοκαιρία «Ιανός» έχει κάνει την εμφάνισή της, καθώς πλήττει αυτή τη στιγμή Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και τις δυτικές περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην Ελλάδα.

Όπως έδειχναν εδώ και αρκετές ώρες οι δορυφόροι, μας ήρθε από τη θάλασσα και σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA δεν είναι το μοναδικό ακραίο φαινόμενο αυτή τη στιγμή. Τουλάχιστον 11 περιπτώσεις καταγράφονται στον χάρτη της NASA.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα φαινόμενα αυτά και στην κλιματική αλλαγή, που έχει ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη και συνεπώς και του νερού της θάλασσας στην οποία και γεννιόνται αυτού του είδους τα συστήματα.

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης μίλησε σχετικά: «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πάρα πολύ υπερθερμαίνοντας τις θάλασσες σε πολύ αργό ρυθμό αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι επιπτώσεις ακόμη και των μικρών μεταβολών της θερμοκρασίας είναι μη προβλέψιμες. Οι τυφώνες και οι κυκλώνες γίνονται όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Γι’αυτό και γίνονται στη Φλόριντα ή στην Ινδία ή στις Φιλιππίνες στο τέλος του καλοκαιριού προς το φθινόπωρο. Όσο πιο ζεστή είναι η θάλασσα τόσο πιο πολύ ενέργεια έχει. Άρα το συμπέρασμα από αυτό είναι ότι για να έχουμε τυφώνες η θάλασσα είναι πιο ζεστή απ’ότι ήταν παλαιότερα. Δεν έχουμε καλές μετρήσεις να πάμε πίσω 30 με 40 χρόνια για να δούμε τη θερμοκρασία θάλασσα στο Ιόνιο και αυτό δεν μας βοηθά στο να κάνουμε καλές εκτιμήσεις. Δεν έχει αλλάξει κατά ένα ή δυο βαθμούς αλλά ακόμη και αυτή η μικρή αλλαγή που έχει γίνει βοηθά στο να έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Ωστόσο, για να είμαστε ξεκάθαροι, τα φαινόμενα αυτά είναι συμβατά με τις προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής δηλαδή σαν επιστήμονες δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό το φαινόμενο είναι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αυτό θα το πούμε σε 20 χρόνια, αλλά αυτές τις επιπτώσεις περιμένουμε λόγο κλιματικής αλλαγής και στο μέλλον θα έχουμε πιο έντονα και πιο συχνά τέτοια φαινόμενα και η περίοδος θα είναι προς το τέλος του καλοκαιριού».

Πάντως το φαινόμενο του Ιανού δεν γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παρόμοιο φαινόμενο είχε ξανασυμβεί το 1982, ενώ είχαμε και το 2017 και το 2016, αλλά και το 2018 με τον κυκλώνα Ξενοφών – οι Ιταλοί τον είχαν βαφτίασει Ζορμπά.

Ο καθηγητής μετεωρολογίας στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Πυθαρούλης εξήγησε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα εμφανίζονται στη Μεσόγειο δυο στον αριθμό κάθε τρία χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα μοντέλα που τρέχουν για το κλίμα και κάνουν εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν αναμένεται αύξηση στον αριθμό αυτών των φαινομένων αλλά ενδεχομένως στην έντασή τους. Τα φαινόμενα αυτά αντλούν την ενέργειά τους από τη θάλασσα όπως οι τροπικοί κυκλώνες με τους οποίους έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι της ίδιας έντασης. Ωστόσο δεν είναι μόνο η επιφάνεια της θάλασσας που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή αλλά και η ατμόσφαιρα. Και επομένως ναι μεν παίρνουν ενέργεια από τη θάλασσα αλλά ρόλο παίζει και η αστάθεια στην ατμόσφαιρα. Από την κλιματική αλλαγή επηρεάζεται και η ανώτερη ατμόσφαιρα και το συμπέρασμα είναι ότι δεν αναμένουμε αύξηση στον αριθμό των φαινομένων, ενδεχομένως όμως να δούμε στην ένταση. Να έχουμε δηλαδή μεμονωμένα συστήματα πολύ ισχυρά. Και αυτές είναι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.