Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία από την Κυριακή με πτώση της θερμοκρασίας (χάρτες)

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία από την Κυριακή με πτώση της θερμοκρασίας (χάρτες)

Ο καιρός αυτήν την εβδομάδα, θα είναι ανοιξιάτικος, με μόνη εξαίρεση λίγες βροχές που θα σημειωθούν αύριο στα νότια κυρίως, με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, παγετός εκδηλώθηκε κατά τόπους στα ηπειρωτικά το πρωί της Τετάρτης 24/02, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται στην Τρίπολη με -4,4 βαθμούς Κελσίου.

​Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι οκτώ σταθμοί (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες επικράτησαν ωστόσο, χθες το μεσημέρι, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στο Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας στους 23,2 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο χειμώνας δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη, μιας και τα καιρικά μοντέλα επιμένουν για ψυχρή εισβολή στις αρχές Μαρτίου με τρία πιθανά σενάρια, που θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν οι ψυχρές αέριες μάζες και που θα δημιουργηθεί το βαρομετρικό χαμηλό, όπως εξηγεί η μετεωρολόγος Πάττυ Σπηλιωτοπούλου.

Τα σενάρια αυτά είναι:

1) Χιόνια ακόμη και πεδινές περιοχές και μεγάλη πτώση θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στα βόρεια με ισχυρό παγετό.

2) Νοτιάδες, αφρικανική σκόνη και πολλές και έντονες βροχές και εξασθενημένο κρύο με μικρή σχετικά διάρκεια.

3) Ξηρό κρύο με σύντομη διάρκεια, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα. Μέχρι στιγμής, τα δύο πρώτα είναι πιο πιθανά, κάτι που θα φανεί όμως καλύτερα όσο πλησιάζουμε…

ΣΗΜΕΡΑ

Ηλιοφάνεια, βοριάδες στο Αιγαίο 6-7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

ΑΤΤΙΚΗ

Λιακάδα, βοριάδες στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 19 βαθμούς και στα ανατολικά και βόρεια 2-3 χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επίσης ηλιοφάνεια, βοριάδες 4-6 μποφόρ, με σημαντική εξασθένηση από το μεσημέρι και θερμοκρασία έως 17 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ

Καλός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με λίγες συννεφιές στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και λίγες ασθενείς βροχές κυρίως στη Β. Κρήτη. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 και στα νότια τοπικά και τα 9 μποφόρ με σταδιακή όμως εξασθένηση από το απόγευμα και θα πέσει η θερμοκρασία στα ανατολικά κατά 2 με 4 βαθμούς.

Την Παρασκευή όμως ξαναφτιάχνει ο καιρός, εξασθενούν περαιτέρω από το μεσημέρι και οι βοριάδες και ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία. Από τη νύχτα του Σαββάτου όμως και κυρίως το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα ο καιρός χαλάει ξανά, με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά, Σποράδες, Εύβοια και Β. Κρήτη, ξανά ισχυρούς βοριάδες 7-8 μποφόρ και αισθητή πτώση θερμοκρασίας στα κεντρικά και βόρεια.

Στον χάρτη που ακολουθεί καταγράφεται το έντονο «κύμα» κακοκαιρίας που θα επηρεάσει τη χώρα στις 6 Μαρτίου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η χώρα μας στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα συγκεντρώσει αρκετές πιθανότητες για μια νέα κακοκαιρία, σύμφωνα με όσα είχε προβλέψει από την προηγούμενη εβδομάδα ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.