Οι γάτες τελικά θέλουν να… σκοτώσουν τους ανθρώπους;

Οι γάτες τελικά θέλουν να… σκοτώσουν τους ανθρώπους;

Η γάτα είναι ένας εξαιρετικός κυνηγός. Ποντίκια, φίδια, έντομα και πολλά άλλα, μπορεί να εξαφανιστούν αν στο περιβάλλον τους υπάρχει μια γάτα.

Ως κυνηγός θα μπορούσε να σκοτώσει οποιονδήποτε. Ακόμα και τους ανθρώπους, όπως λένε δυο έρευνες. Κάτι που πολλοί έχουν κατα καιρούς σκεφτεί…

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Georgia και το National Geographic. Οι ερευνητές έβαλαν μικρές κάμερες σε οικόσιτες γάτες. Τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά. Πολλές από αυτές τις γάτες ήταν φονικές μηχανές, αφού μια στις τρεις σκότωναν θηράματα, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Και δεν ήταν πάνω σε άμυνα. Στο 49% των περιπτώσεων οι γάτες σκότωσαν τα θηράματα και τα άφησαν εκεί, κάτι που ίσως δείχνει ότι επρόκειτο για ψυχαγωγία. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι μάλλον βλέπουμε μόλις ένα στα τέσσερα θηράματα της γάτας.

Η δεύτερη έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και τον Ζωολογικό Κήπο του Μπρονξ. Αν η πρώτη έγινε για να αποδείξει την φονική φύση της γάτας, η δεύτερη έβαλε στην εξίσωση και τον άνθρωπο.

Η έρευνα ανέλυσε την συμπεριφορά των οικόσιτων γατών, τον αγριόγατων, των λεοπαρδάλεων, των λεοπαρδάλεων του χιονιού και των λιονταριών. Το αποτέλεσμα έδειξε πως «ανάμεσα στα πέντε είδη η δομή της προσωπικότητας ήταν εξαιρετικά παρόμοια».

Η γάτα λοιπόν έχει ίδια προσωπικότητα με άλλα μεγαλύτερα αιλουροειδή που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Οι έρευνα περιγράφει την προσωπικότητα των οικόσιτων γατών ως κυριαρχική, παρορμητική και νευρωτική.

Η έρευνα καταλήγει πως το μόνο που εμποδίζει την γάτα από το να σκοτώσει έναν άνθρωπο, που ίσως είναι και συγκάτοικός της, είναι λόγω του μεγέθους τους. Αν ήταν πολύ μεγαλύτερες δεν θα το σκέφτονταν. Απλά επειδή ο άνθρωπος είναι πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος, δεν έχουν ακόμα αναπτύξει «όπλα» για να το κάνουν.

Πολλοί διαφωνούν με την ερμηνεία του αποτελέσματος της έρευνας, λέγοντας πως οι γάτες διαφέρουν και δεν θέλουν απαραίτητα να μας σκοτώσουν». Φυσικά, οι γάτες διαφέρουν. Υπάρχουν πιο φιλικές γάτες, πιο ήσυχες και πιο συγκαταβατικές, όπως και οι άνθρωποι. Όπως έδειξε και η πρώτη έρευνα, δεν ήταν όλες οι γάτες «φονικές μηχανές». Οπότε μπορεί να υπάρχουν γάτες που θέλουν απλά χάδια και αγκαλιές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ισχύει βέβαια και το αντίστροφό. Υπάρχουν και γάτες που σκέφτονται συνέχεια το «εγώ» και σε αυτή την περίπτωση μπορεί κάτι να τους έχει περάσει από το μυαλό για εσάς. Επίσης η σκέψη της γάτας είναι μοναδική και εξαρτάται και από τις εμπειρίες της και την αλληλεπίδραση με τον κάθε άνθρωπο. Πάντως, καλό θα ήταν να μην κάνουμε υπερβολές μαζί τους γιατί μάλλον δεν τους αρέσει. Κι αυτό δεν είναι και ότι καλύτερο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.