ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πιστεύετε ότι ο σκύλος θα γίνει κακομαθημένος κάνοντας τα χατίρια του;

Πιστεύετε ότι ο σκύλος θα γίνει κακομαθημένος κάνοντας τα χατίρια του;

Μία λανθασμένη άποψη που έχουν αρκετοί ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων είναι ότι, αν του κάνουν τα χατίρια, θα γίνει ανυπάκουος και κακομαθημένος.

Κάποιοι άλλοι, νομίζουν ότι ο σκύλος είναι τηλεχειριζόμενη συσκευή: πατάς το κουμπί και κάνει ό,τι εσύ επιθυμείς εκείνη τη στιγμή. Χωρίς να του έχουν δείξει, τι ακριβώς ζητούν από αυτόν.

Η αλήθεια είναι ότι ένας σκύλος είναι πρόθυμος να μάθει από τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του. Έχει ανάγκη την επαφή μαζί του και είναι τρισευτυχισμένος όταν μοιράζονται στιγμές. Η επικοινωνία, όμως, χάνεται επειδή ο άνθρωπος δεν έχει σταθερό τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στον σκύλο του.

«Ο σκύλος μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός με ανάγκες και συναισθήματα, ακριβώς όπως κι εμείς. Δεν είναι ένα ρομποτάκι που εκτελεί, απλώς, εντολές. Εννοείται ότι του μαθαίνουμε νέες συμπεριφορές και κόλπα, γιατί είναι κάτι που ακονίζει το μυαλό του. Αυτό, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το να θέλουμε έναν απόλυτα υποταγμένο σκύλο.

Όπως σε κάθε σχέση στη ζωή μας, έτσι και σε αυτή -με τον σκύλο μας- πρέπει να θέτουμε ξεκάθαρους κανόνες και «υγιή» όρια.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα, από την καθημερινότητα, για το πώς μπορούμε να δείξουμε στον σκύλο μας τι θέλουμε από αυτόν. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ο σταθερός τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στον σκύλο μας.

1. Να ανεβαίνει, ή όχι, σε καναπέδες και κρεβάτια;

Δεν θα πάθει κάτι αν δεν ανέβει ποτέ του, ούτε θα γίνει και κακομαθημένος επειδή ανεβαίνει!

Όμως, θα τον μπερδέψει απίστευτα αν, από τη μια τον αφήνετε να ανεβαίνει -επειδή, ίσως κι εσείς το έχετε ανάγκη κάποιες φορές- και, από την άλλη, του λέτε με φωνές να κατέβει.

Αν, λοιπόν, θέλετε ο σκύλος σας να κατεβαίνει με την ίδια ευκολία που ανεβαίνει στον καναπέ ή στο κρεβάτι σας, μπορείτε να κάνετε το εξής:

Αφού του μάθετε ασκήσεις υπομονής, όπως είναι το «κάτσε» ή το «μείνε», μπορείτε να του πείτε »ανέβα» και να του δώσετε το αγαπημένο του παιχνίδι, έτσι ώστε να κάτσει ήρεμα δίπλα σας.

Αντίστοιχα, όταν θα θέλετε να κατέβει, μπορείτε με ένα συνθηματικό (π.χ κατέβα) να τον μάθετε να μετακινείται προς τα κάτω και να τον οδηγείτε στο κρεβάτι του, ή να τον αφήσετε να κάνει ό,τι άλλο θέλει.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όταν του μάθετε μια συμπεριφορά, είναι δυσκολότερο να του την ξεμάθετε! Και είναι άδικο πολύ γι΄αυτόν, να του βάλετε και τις φωνές για κάτι που εσείς του διδάξατε.

2. Στη βόλτα κάνει ό,τι θέλει

Μα, αν δεν μυρίσει όσο θέλει ώστε να εμπλουτίσει το μυαλουδάκι του με νέες «εικόνες» και ερεθίσματα, αν δεν τρέξει όσο χρειάζεται ώστε να εκτονωθεί, πώς γίνεται να ευχαριστηθεί τη βόλτα του;

Για να μπορέσει, όμως, να τρέξει χωρίς να σας τραβάει, ένα μακρύ λουρί σε ανοιχτό χώρο βοηθάει.

Αρκεί να ξέρει ότι το σημείο αναφοράς του είστε εσείς. Κι αυτό επιτυγχάνεται με την εγκάρδια επικοινωνία κι όχι με εντολές και αυστηρό τόνο φωνής.

Έτσι, λοιπόν, αφήστε τον να νιώσει ελεύθερος, αλλά πάντα σε ασφαλείς χώρους. Δώστε του επιλογές και στο τέλος να επιστρέφει σε εσάς με ένα σύνθημα, όπως είναι το έλα, που θα έχετε φροντίσει να του μάθετε.

Γιατί η βόλτα είναι κάτι παραπάνω από το να κάνει, απλώς, την ανάγκη του. Είναι η καλύτερη ευκαιρία, ίσως, να αναπτύξετε μαζί του πιο δυνατούς δεσμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μη φοβάστε, λοιπόν, ότι θα γίνει κακομαθημένος ή ανυπάκουος αν του κάνετε τα χατίρια. Το βασικό στοιχειό για μια αρμονική σχέση είναι να ξέρετε εσείς ως κηδεμόνας τι ζητάτε από τον σκύλο σας. Και να του το δείχνετε με τρόπο που να το κατανοεί. Και μην ξεχνάτε: να είστε σταθερός στην απόφασή σας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.