ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε και βλάπτουμε το κατοικίδιό μας

Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε και βλάπτουμε το κατοικίδιό μας

Εσφαλμένους υπολογισμούς όσον αφορά τον υπολογισμό της ποσότητας τροφής πως βάζουν στους σκύλους τους κάνουν συστηματικά οι ιδιοκτήτες τους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Guelph.

Η μελέτη σχεδιάστηκε για να εξετάσει τις ικανότητες μέτρησης των ιδιοκτητών σκύλων και βρήκε ότι η απόκλιση κυμαινόταν από την υποτίμηση κατά 48% της ποσότητας έως την υπερεκτίμησή τη κατά 152%, ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιούσαν και την ποσότητα που προσπαθούσαν να σερβίρουν.

Το περιστασιακό λάθος στη μέτρηση ενδέχεται να μην έχει ιδιαίτερα επιβλαβή αποτελέσματα, αλλά τα λάθη που γίνονται συχνά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποσιτισμό, αύξηση βάρους ή και παχυσαρκία του κατοικιδίου, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Jason Coe.

«Είναι αρκετά ανησυχητικό το πόσο συχνά οι εθελοντές στο πείραμα ξεπερνούσαν το όριο των συνιστώμενων μερίδων. Οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν εύκολα να υπερσιτίζουν τα κατοικίδιά τους αν δεν μετράνε τις μερίδες σωστά, θέτοντας τα ζώα τους σε κίνδυνο ανάπτυξης νόσων που σχετίζονται με την παχυσαρκία».

Η λύση, δήλωσε ο καθηγητής Coe, είναι να αλλάξουν οι ιδιοκτήτες τον τρόπο μέτρησης της ξηράς τροφής που δίνουν στον σκύλο τους. Η χρυσή τομή θα μπορούσε να είναι η χρήση μίας ζυγαριάς κουζίνας για να ζυγίσουν τις μερίδες. Οι συσκευές αυτές είναι ακριβείς και αφήνουν πολύ μικρό περιθώριο λάθους για να διασφαλίσουν ότι οι σκύλοι ούτε θα υπερσιτιστούν αλλά ούτε και θα υποσιτιστούν.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Veterinary Record, συμμετείχαν 100 ιδιοκτήτες σκύλων από τους οποίους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν μία από τις τρεις συνήθεις συσκευές μέτρησης για να υπολογίσουν την τροφή του σκύλου:

Μία σέσουλα με σημάδια υπολογισμού, ένα ποτήρι μέτρησης το οποίο χρησιμοποιείται υπό κανονικές συνθήκες για το μαγείρεμα και μία κούπα μέτρησης ξηράς τροφής.

Από κάθε συμμετέχοντα ζητήθηκε να λάβει τη συσκευή μέτρησης και να μετρήσει τρεις διαφορετικούς όγκους ξηράς τροφής για το σκύλο: 1/4 του φλιτζανιού, 1/2 φλιτζάνι και ένα φλιτζάνι. Ακολούθως ο όγκος του φαγητού που υπολόγισαν οι συμμετέχοντες συγκρίθηκε με τους σωστούς όγκους αντίστοιχα.

Οι μερίδες των συμμετεχόντων ποικίλλαν σημαντικά, ειδικά όταν τους ζητήθηκε να υπολογίσουν τη μικρότερη μερίδα.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τα μικρά σκυλιά, καθώς συνήθως λαμβάνουν και τη μικρότερη ποσότητα φαγητού. Ακόμα και ένας μικρός υπερσιτισμός ενός μικρού σκυλιού θα μπορούσε να είναι σημαντικός αυξάνοντας την ημερήσια θερμιδική πρόσληψή του θέτοντας το σε κίνδυνο αύξησης βάρους», εξήγησε ο κ. Coe.

Οι εθελοντές κατάφεραν να είναι πιο ακριβείς όταν χρησιμοποίησαν τη συσκευή μέτρησης ενός φλιτζανιού και τους ζητήθηκε να υπολογίσουν το ένα φλιτζάνι ξηράς τροφής. «Μία επιλογή για τη βελτίωση της ακρίβειας είναι να χρησιμοποιείται εργαλείο το οποίο αντιστοιχείται με την ποσότητα που χρειάζεται», εξήγησε ο κ. Coe.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν τα κατοικίδιά τους να είναι υγιή και χαρούμενα και η σίτισή τους με τη σωστή ποσότητα τροφής είναι κομβικής σημασίας αυξάνοντας τις πιθανότητές τους για μακροζωία και υγεία.», καταλήγει ο κ. Coe.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.