ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δείτε πως να προστατεύσετε τις πατούσες του σκύλου σας από το κρυοπάγημα

Δείτε πως να προστατεύσετε τις πατούσες του σκύλου σας από το κρυοπάγημα

Όπως ήδη γνωρίζουμε, το χιόνι δεν είναι τόσο αθώο παιχνίδι για τον σκύλο μας, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του. Γι΄ αυτό οφείλουμε να τον προφυλάξουμε. Η παρατεταμένη έκθεσή του στο παγωμένο αυτό περιβάλλον, μπορεί να του προκαλέσει, μεταξύ άλλων, κρυοπαγήματα στα πατουσάκια.

  • Πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε;

Αυτές τις ημέρες το κρύο είναι τσουχτερό και σε πολλές περιοχές της χώρας χιονίζει. Το χιόνι, όσο διασκεδαστικό είναι για εμάς, τόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι για τον σκύλο μας. Γιατί η μεγάλης διάρκειας παραμονή σε αυτό μπορεί να του προκαλέσει κρυοπαγήματα, ειδικά στις πατούσες. Το παγωμένο, κρυσταλλωμένο νερό προκαλεί ξηρότητα στις πατούσες, οι οποίες μπορεί ν’ ανοίξουν και να κάνουν πληγή που θα ματώσει. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης και θα ταλαιπωρήσει τον σκύλο μας.

Επίσης, τα εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αλάτι μαζί με άλλες χημικές ουσίες, που καλό θα ήταν να μην εισέλθουν στο δέρμα του σκύλου μας.
Για να προστατεύσουμε, λοιπόν, τις πατούσες του σκύλου μας μπορούμε, πριν από την έκθεσή του στο χιονισμένο τοπίο, να τις επικαλύψουμε με ένα προστατευτικό υλικό που είναι φτιαγμένο από αγνά και φυσικά συστατικά. Ποιο είναι αυτό; Η κεραλοιφή!

Η κεραλοιφή φτιάχνεται πολύ εύκολα, με απλά συστατικά που μπορείτε να βρείτε στην αγορά. Προτιμήστε βιολογικά υλικά, καθώς είναι καλύτερης ποιότητας και έχουν περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό.

Θα χρειαστείτε:

  • 2 κουτ. σούπας αμυγδαλέλαιο. Το αμυγδαλέλαιο μαλακώνει, ανακουφίζει και κλείνει τις πληγές στο δέρμα.
  • 2 κουτ. σούπας λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης. Το λάδι καρύδας είναι αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες και αποτρέπει την ανάπτυξη μύκητα και μικροβίων στο δέρμα.
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο καριτέ, το οποίο ενυδατώνει και δίνει ελαστικότητα στο δέρμα.
  • 3 κουτ. σούπας λάδι καλέντουλας. Το λάδι καλέντουλας είναι αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, επουλώνει πληγές και θεραπεύει κοκκινίλες, πρηξίματα, καθώς και εκζέματα από το κρύο.
  • 4 κουτ. σούπας φυσικό κερί μέλισσας. Προστατεύει, ενυδατώνει και καταπραΰνει το δέρμα. Δημιουργεί ένα προστατευτικό φίλτρο, αποτρέποντας περιβαλλοντολογικούς κινδύνους να το επηρεάσουν. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε σκασμένο δέρμα και εμποδίζει παθογόνα βακτήρια να το διαπεράσουν. Είναι το φυσικό προστατευτικό της φύσης!

Πώς θα φτιάξετε την κεραλοιφή
Βάζετε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα, ή σε ένα σκεύος μπεν μαρί, που τοποθετείτε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, και με μια σπάτουλα ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν.

Η φωτιά θα πρέπει να είναι χαμηλή, γιατί θέλουμε τα υλικά μας να λιώσουν και όχι να βράσουν. Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν, ρίχνετε το μίγμα σε μεταλλικά δοχεία με μεγάλο στόμιο, έτσι ώστε να χωράει η πατούσα του σκύλου σας. Όπως είναι αυτά που έχουν οι παστίλιες για τον λαιμό. Αφήνετε να παγώσει, ώστε να γίνει κερί.

Η επάλειψη μπορεί να γίνει, είτε με το χέρι σας, είτε βάζοντας την πατούσα του σκύλου να ακουμπήσει πάνω στο ανοιχτό δοχείο. Κλείνετε το καπάκι και την αποθηκεύετε στο ψυγείο, ή σε άλλο σκιερό κρύο μέρος, όπου μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό διάστημα.

Tips: Μπορείτε να φτιάξετε σε διάφορα δοχεία και σχήματα όσες κεραλοιφές θέλετε και να τις κάνετε δώρο στα σκυλάκια των φίλων σας!
Επίσης, η κεραλοιφή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι από εσάς για την προστασία του δέρματος!

Η προστασία του δέρματος είναι σημαντική τόσο για εμάς όσο και για τα σκυλάκια μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιλέγουμε, όσο γίνεται, φυσικά συστατικά, έτσι ώστε ακόμη και να τα γλύψει ο σκύλος μας, να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πάθει κάτι και δεν θα επιβαρυνθεί ο οργανισμός του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.