Μην παρασυρθείτε: Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με τον σκύλο σας

Μην παρασυρθείτε: Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με τον σκύλο σας

O σκύλος θεωρείται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Είναι εκείνος που μας περιμένει ανυπόμονα να επιστρέψουμε στο σπίτι, ακόμη και αν λείψαμε μόνο μερικές ώρες, εκείνος που στέκεται προσοχή πλάι μας όταν του το ζητήσουμε, ελπίζοντας πως θα τσιμπήσει κάποια λιχουδιά ή κάποιο χάδι.

Ωστόσο, παρότι υπάρχουν πολλές εμπειρίες και πράγματα που μπορούμε να μοιραστούμε με τον σκύλο μας, δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις τροφές που καταναλώνουμε, καθώς αρκετές από αυτές, μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στον οργανισμό του. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τις δέκα πιο επιβλαβείς, καθώς και τους λόγους που διαταράσσουν την υγειά των τετράποδων φίλων μας.

Σοκολάτα

Μπορεί η σοκολάτα να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις για εμάς, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα κατοικίδιά μας. Η καφεΐνη που εμπεριέχει, είναι πιθανό να επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς του σκύλου και να διεγείρει… επικίνδυνα το νευρικό του σύστημα, προκαλώντας του ανησυχία, αυξημένη ούρηση, ακόμα και επιληπτική κρίση.

Καφές

Για τους ίδιους σχεδόν λόγους, ο καφές θεωρείται μία ακόμη «απαγορευμένη» τροφή για τους σκύλους, αφού μπορεί μέσα σε μόλις δύο ώρες, να τους προκαλέσει εμετό, υπερκινητικότητα και έντονη αρτηριακή πίεση.

Καλαμπόκι

Μπορεί μία μικρή ποσότητα καθαρισμένου καλαμποκιού να μην έχει επίδραση στην υγεία του σκύλου μας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορούμε να αφήσουμε στο πιάτο του ένα ολόκληρο καλαμπόκι. Η λαιμαργία του σκύλου σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος των σπόρων, μπορεί να τον οδηγήσουν σε πνιγμό ή να προξενήσουν προβλήματα στο έντερό του.

Σκόρδο

Ένα ακόμη συστατικό το οποίο είναι ακίνδυνο σε μικρή ποσότητα, είναι το σκόρδο. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο εμετό και δύσπνιά, επηρεάζοντας σημαντικά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα του.

Γατοτροφή

Αρκετός κόσμος αφήνει στην αυλή του ή στις γωνίες του δρόμου μικρές ποσότητες γατοτροφής για τις αδέσποτες ψιψίνες της γειτονιάς, ωστόσο είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της βόλτας και να μην αφήνουμε τον σκύλο να… τσιμπολογάει την τροφή τους. Η κατανάλωση γατοτροφής μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές στο στομάχι του σκύλου, αφού η ποσότητα πρωτεΐνης και λίπους που περιλαμβάνει, δεν είναι ανάλογη με τις ανάγκες του.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Παρότι μία μικρή δόση γάλακτος δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποια επιπλοκή στην υγεία του σκύλου μας, καλό θα ήταν να μην του επιτρέπουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Σε βάθος χρόνου, η σύστασή τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα του ζώου, ακόμη και κάποια τροφική αλλεργία.

Αλάτι

Μπορεί το αλάτι να είναι ένα αναπόσπαστο συστατικό στα γεύματά μας, όμως όσο επικίνδυνο είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο επικίνδυνο είναι και για τον οργανισμό του σκύλου. Το νάτριο που εμπεριέχεται στη σύστασή του μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, διάρροια, μέχρι δηλητηρίαση.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ένα υλικό το οποίο έχει περάσει από τη μέγιστη επεξεργασία, πριν καταλήξει στο ντουλάπι μας. Ακριβώς για αυτό, εμπεριέχει ουσίες που καταστρέφουν τα δόντια του σκύλου, ενώ με την πάροδο του χρόνου και την υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να του προκαλέσουν ακόμη και διαβήτη.

Σταφύλι και σταφίδες

Το σταφύλι είναι μία από τις πιο ακατάλληλες τροφές για τον οργανισμό των σκύλων. Ακόμη και η κατανάλωση μίας μικρής ποσότητας, μπορεί να τους προκαλέσει εμετό, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.

Αυγό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξίσου επιβλαβές μπορεί να αποδειχθεί και το ωμό αυγό, παρότι είναι μία τροφή που αρκετοί άνθρωποι μοιράζονται με τα κατοικίδιά τους. Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, η υπερβολική κατανάλωση αυγού από τον σκύλο, μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, η οποία σχετίζεται με βακτήρια όπως η σαλμονέλα και η E. coli.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.