Μετά τον Σεσίλ δείτε τα ζώα που κινδυνεύουν από τους λαθροθήρες

Μετά τον Σεσίλ δείτε τα ζώα που κινδυνεύουν από τους λαθροθήρες

Η σχέση του ανθρώπου με το ζωϊκό βασίλειο ήταν ανέκαθεν προβληματική. Και έγινε ακόμα πιο δύσκολη, όταν στην μέση μπήκαν τα χρήματα. Πολλά ζώα κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση, καθώς είτε κάτι επάνω τους θεωρείται πολύτιμο (όπως το ελφαντόδοντο ή το κέρατο του ρινόκερου) είτε αποτελούν θύματα στο παλιό αλλά διαρκώς απάνθρωπο σπορ του κυνηγιού. 

Πολλά από αυτά τα ζώα που βρίσκονται στην λίστα που ακολουθούν σκοτώνονται από λαθροθήρες ή πληρωμένους δολοφόνους. Μερικές φορές, τις λιγότερες από αυτές, σκοτώνονται για πολύ λίγα χρήματα, ή ακόμα και να φαγωθούν. Όποια πάντως και να είναι τα κίνητρα, μερικά από τα πιο όμορφα ζώα του πλανήτη κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Και μάλλον πολύ δύσκολα θα την αποφύγουν.

1. Οι ελέφαντες

Οι λαθροθήρες είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της επιβίωσης του ελέφαντα. Παρά το ότι έχει απαγορευθεί η πώληση του ελεφαντοστού από το 1989, το εμπόριο συνεχίζεται παράνομα. Η τιμή των περίπου 1,100 δολαρίων το κιλό στην αγορά της Κίνας, κάνει αρκετά προκλητική αυτή την δραστηριότητα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, πάνω από 100.000 αφρικανικοί ελέφαντες σκοτώθηκαν από λαθροθήρες από το 2010 έως το 2012. Ακόμα και ο τρόπος που τους κυνηγούν είναι απάνθρωπος, καθώς είτε τους σκοτώνουν με δηλητηριώδη βέλη, είτε με Καλάσνικοφ, ενώ δεν διστάζουν να τους επιτεθούν και μέσα σε πάρκα. Σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης βρίσκεται και ο ελέφαντας της Ασίας. 

2. Οι ρινόκεροι

Οι ρινόκεροι όπως και οι ελέφαντες αντιμετωπίζουν την ατυχία να έχουν επάνω τους μια προεξοχή η οποία θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμη για τους ανθρώπους. Η τιμή για το κέρας του ζώου είναι κατά πολύ ανώτερη από εκείνη των ελεφάντων, με το κιλό να ξεπερνά τα… 30.000 δολάρια. Η ζήτηση προέρχεται κυρίως από τη Νοτιοανατολική Ασία, ιδίως το Βιετνάμ, όπου οι άνθρωποι θεωρούν ότι η σκόνη από το κέρας του ρινόκερου θεραπεύει κάθε νόσο, ακόμα και τον καρκίνο.

Πέρα από το παράνομο κυνήγι υπάρχει και το «νόμιμο» αφού υπάρχουν άνθρωποι που είναι διαθέσιμοι να πληρώσουν έως και 100.000 δολάρια για να αποκτήσουν το «δικαίωμα» σε κάποιες χώρς της Αφρικής. Η βαρβαρότητα φθάνει στο σημείο να αφαιρείται το κέρας του ρινόκερου ακόμα και με το ζώο ζωντανό! Μέχρι στιγμής καμία μέθοδος προστασίας του δεν έχει αποδώσει. Έτσι οι δυτικοί μαύροι ρινόκεροι εξαφανίστηκαν μέσα στο 2011, ενώ οι υπόλοιποι ρινόκεροι της Αφρικής θα ακολουθήσουν την ίδια μοίρα, το πολύ μέχρι το 2020.

3. Οι τίγρεις

Ο πληθυσμός τους ήταν μεταξύ 5 και 7.000 στα τέλη της δεκαετίας του 90, που θεωρείτο ιδιαίτερα μικρό νούμερο εκείνη την εποχή. Σήμερα υπολογίζεται ότι αυτός ο αριθμός είναι περίπου ο μισός, ίσως κοντά στις 2.000. Το πρόβλημά τους είναι ότι μας αρέσει οτιδήποτε επάνω τους: το δέρμα τους, τα κόκκαλα, τα δόντια, η ουρά τους κ.λπ.

Το πρόβλημα επίσης επιτείνται από φάρμες στην Κίνα και το Βιετνάμ που αναπαράγουν τίγρεις για τα πολύτιμα μέρη τους. Υπολογίζεται ότι περισσότερες τίγρεις ζουν σε τέτοια πάρκα παρά ελεύθερες. Όμως ακόμα και στην άγρια φύση οι άνθρωποι τις σκοτώνουν με ταχύτατους ρυθμούς, εξαλείφοντας το είδος από μεγάλα μέρη της αφρικανικής ηπείρου.

4. Η θαλάσσια χελώνα

Μην νομίζετε ότι οι λαθροθήρες έχουν πεδίο δράσης μόνον την στεριά. Αντίστοιχη είναι και η δράση τους στη θάλασσα. Ο πιο κοινός στόχος τους είναι μια τροπική θαλάσσια χελώνα με όμορφο κίτρινο και καφέ καβούκι. Εκατομμύρια από αυτά τα ζώα έχουν σκοτωθεί τον περασμένο αιώνα για να χρησιμοποιηθούν σε κοσμήματα και σε άλλες διακοσμητικές χρήσεις.

Παρά το γεγονός ότι το εμπόριο έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια, υπάρχουν μαύρες αγορές στην Ασία (ιδίως στην Κίνα και τη Ιαπωνία). Το πρόβλημα με τις χελώνες σε όλο τον κόσμο (και στη χώρα μας) είναι ότι οι λαθροθήρες τις κυνηγούν και τις σκοτώνουν πριν καν φθάσουν στο έτος της αναπαραγωγής τους, που είναι συνήθως το 30ο, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση του είδους.

5. Οι λεμούριοι

Ένα σχετικά άγνωστο ζώο στο ευρύ κοινό, οι λεμούριοι είναι το μοναδικό θηλαστικό στον πλανήτη που κινδυνεύει τόσο άμεσα με εξαφάνιση. Βρίσκονται μόνο στην Μαδαγασκάρη, και θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι. Οι κλιματικές αλλαγές είναι ο κύριος λόγος για την μείωσή τους. Αλλά το κυνήγι για το κρέας τους, το οποίο επεκτάθηκε μετά το πραξικόπημα του 2009 στην χώρα, τους μείωσε ακόμα περισσότερο.

Αν και το κυνήγι απαγορεύεται, κανείς δεν υπακούει, καθώς η χώρα ζει σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας, και το κρέας τους είναι πολύτιμο για τους κατοίκους. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι λεμούριοι είναι καλύτερο να ζουν στα δάση της χώρας, μιας και αποτελούν την πιο σημαντική ατραξιόν της χώρας, και άρα σημαντική πηγή πλουτισμού για τους πεινασμένους κατοίκους της.

6. Οι γορίλες

Οι άνθρωποι σφαγιάζουν τον πιο κοντινό συγγενή τους στο ζωϊκό βασίλειο, κυρίως με την επέκτασή τους στον δικό τους ζωτικό χώρο. Ότι ξεκίνησε στην αρχή ως ένα είδος κυνηγιού, έχει γίνει πλέον μια σφαγή χωρίς προηγούμενο, με το κρέας του να πωλείται ακόμα και στα ακριβά εστιατόρια των πόλεων της κεντρικής Αφρικής. Επίσης κυνηγούνται για μέρη του σώματός τους, κυρίως ως σουβενίρ από επισκέψεις στην Αφρική.

Σε κάποιες χώρες, όπως το Κονγκό, μεγάλος αριθμός γορίλων βρέθηκε σκοτωμένος σε στιλ εκτέλεσης (με μία σφαίρα στο κεφάλι) καθώς οι εκτελεστές τους ανήκαν σε μία ομάδα που ήθελε καθαρίσει το δάσος, να το αποδεσμεύσει από τον χαρακτηρισμό του Πάρκου, και να προχωρήσει στην εκμετάλλευσή του. Με τούτα και με τα άλλα, υπολογίζεται ότι στα μέσα αυτού του αιώνα μπορεί να έχουν εξοντωθεί πάνω από το 80% του υπάρχοντος πληθυσμού του ζώου, μέσα σε μόλις τρεις γενιές του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.